Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με το τετ α τετ των δύο ηγετών να διαρκεί περίπου 70 λεπτά. «Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε τον δρόμο στους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία όσον αφορά στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας», προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ανάβουν το «πράσινο φως» για την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν το αίτημα για αγορά 40 νέων Lockheed Martin F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση περίπου 80 από τα υπάρχοντα αεροσκάφη της.

Στις αρχικές του δηλώσεις ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν σημαντικός και τον ευχαρίστησε και προσωπικά για την «εξαιρετική δουλειά» και τη δράση του στην εν λόγω υπόθεση. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του και για την απόφαση να άρει το βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι ελπίζει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας «γεμάτα χέρια» - «πλήρως ικανοποιημένοι». Όσον αφορά στα προβλήματα με τα σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ο Ερντογάν ανέφερε πως χρειάζεται η συμβολή όλων για να επιλυθούν, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει όσο μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση - για να διασφαλίσει το άνοιγμα σχετικών διαδρόμων. Επίσης, είπε ότι αναμενόταν να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία».

ΗΠΑ: Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστε Γουλάντερ, δήλωσε δημόσια πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ακόμη η Γουλάντερ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA