Μενού
  • Α-
  • Α+

Σοκ σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η δολοφονία του Σίνζο Άμπε, πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Τα βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας έχουν γεμίζει το διαδίκτυο, ενώ όσο προχωρούν οι έρευνες, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες γίνονται γνωστές για τον 42χρονο δολοφόνο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, ο οποίος εκτός από αυτοσχέδιο όπλο, στην κατοχή του είχε και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Διαβάστε ακόμη: Ιαπωνία - Σίνζο Αμπε: 5,5 ώρες πάλευαν οι γιατροί - Πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία - Τι είπε ο δολοφόνος στις Αρχές

https://www.dailymail.co.uk/embed/video/2725567.html

ω

Ολόκληρο εργαστήριο με χειροποίητα όπλα και εκρηκτικά έκρυβε στο σπίτι του ο δολοφόνος, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα της αστυνομίας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο μηχανισμός εκπυρσοκρότησης, ο οποίος ήταν ηλεκτρονικός. Συγκεκριμένα, στο σπίτι του δράστη της δολοφονίας βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει πυροτεχνουργοί για την εξουδετέρωσή τους και για να αποκλείσουν τον χώρο.

Το κτίριο ταυτοποιήθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «NHK» ως το σπίτι του δράστη. Το γεγονός ότι ο δράστης της επίθεσης είχε στην κατοχή του όπλο και εκρηκτικά είναι το πλέον ασυνήθιστο της υπόθεσης. Η αστυνομία αναφέρει ότι ο Γιαμαγκάμι είχε συγκεντρώσει ένα οπλοστάσιο αυτοσχέδιων όπλων παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο σπίτι του, μαζί με μια σειρά από εκρηκτικά τα οποία μεταφέρθηκαν για να καταστραφούν.

Αιφνιδιάστηκαν και οι σωματοφύλακες 

Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Όπως φαίνεται από το βίντεο που ανήρτησε η «Daily Mail», την ώρα που ο δράστης άρχισε να πυροβολεί, οι φρουροί ασφαλείας του Άμπε αιφνιδιάστηκαν. Η ενστικτώδης πρώτη αντίδρασή τους ήταν να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τις σφαίρες με τους... χαρτοφύλακές τους. Πανικόβλητοι, προσπαθούν να μπουν ανάμεσα στον Άμπε και τον ένοπλο δράστη, με έναν από αυτούς να πετάει ακόμη και τον χαρτοφύλακά του σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις σφαίρες.

Ο Άμπε στρέφει επίσης το βλέμμα του αντικρίζοντας τον δολοφόνο του, για κλάσματα του δευτερολέπτου, πριν εκτοξευθεί ο δεύτερος θανατηφόρος πυροβολισμός. Οι σφαίρες μπαίνουν στο λαιμό και το στήθος του Άμπε, ο οποίος δεν πέφτει αμέσως αναίσθητος, σκοντάφτει και πέφτει στα γόνατά του. Οι φρουροί τρέχουν στο πλευρό του και οι μεταγενέστερες εικόνες δείχνουν πώς άρχισαν ΚΑΡΠΑ. Ο Άμπε πέθανε αρκετές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο από τεράστια απώλεια αίματος.

Σπάνιες οι δολοφονίες με όπλο στην Ιαπωνία

Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός στην Ιαπωνία ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οι δολοφονικές επιθέσεις με όπλο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Για την ακρίβεια η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δολοφονιών από πυροβολισμό. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το CNNi, το 2018, στην Ιαπωνία σημειώθηκαν μόλις 9 θάνατοι από πυροβόλα όπλα, σε σύγκριση με τους 39.740 νεκρούς στις ΗΠΑ. Το 2019, υπολογίζεται ότι μόλις 310.400 πολίτες στην Ιαπωνία οπλοφορούσαν, σε μια χώρα 125 εκατομμυρίων.

Μάλιστα, ακόμα και δολοφονίες που γίνονται από την περίφημη ιαπωνική μαφία Yakuza γίνονται συνήθως με άλλους τρόπους, όπως με αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η αυστηρή νομοθεσία περί πώλησης όπλων. Μάλιστα, το μόνο όπλα που μπορεί να αγοράσει κάποιος είναι τα κυνηγετικά και τα αεροβόλα τουφέκια, κι αυτά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Τελευταία φορά που υπήρξε παρόμοιο περιστατικό, καταγράφεται πίσω στο 2007, όταν ο δήμαρχος του Ναγκασάκι στη νότια Ιαπωνία, Ιτσο Ιτο, πέθανε αφού πυροβολήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στην πλάτη από γκάνγκστερ. Έκτοτε, η Ιαπωνία έχει ενισχύσει περαιτέρω τη νομοθεσία της για τον έλεγχο των όπλων, επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα με όπλα που διαπράττονται από μέλη συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος.

Σχεδόν απίθανη και η νόμιμη απόκτηση όπλου 

Η απόκτηση όπλου στην Ιαπωνία μέσω της νόμιμης οδού, είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί επίπονη προσπάθεια. Προκειμένου να αγοράσει κάποιος όπλο χρειάζεται να παρακολουθήσει ένα ολοήμερο μάθημα οπλοχρησίας και ακολούθως να περάσει γραπτές εξετάσεις και τεστ ακρίβειας σε σκοπευτήριο. Πρέπει, επίσης, να υποβληθεί σε ψυχομετρικά τεστ και να περάσει από αυστηρό ιατρικό έλεγχο αλλά και έλεγχο οικονομικής κατάστασης, εμπλοκής σε οργανωμένο έγκλημα και των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους τους. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό δίκτυο NHK, το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης για να πυροβολήσει τον Σίνζο Άμπε είναι αυτοσχέδιο. Ο 40χρονος φερόμενος ως δράστης, Γιαμαγκάμι Τετσούα, δεν προσπάθησε να τραπεί σε φυγή μετά την επίθεση και συνελήφθη. 

Πώς είχε φτιάξει το όπλο

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς έμαθε να κατασκευάζει τα όπλα, αλλά όντας βετεράνος των αμυντικών δυνάμεων της χώρας και έχοντας υπηρετήσει στο ναυτικό μεταξύ 2002 και 2005 φαίνεται πως απέκτησε τεχνογνωσία. Ο δολοφόνος σκότωσε τον Σίνζο Άμπε με δύο σφαίρες πισώπλατα, χρησιμοποιώντας πιστόλι που είχε κατασκευάσει ο ίδιος από δύο κομμάτια, το ένα για την κάνη και το δεύτερο για τη λαβή, από ξύλο, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο μηχανισμός εκπυρσοκρότησης, ο οποίος ήταν ηλεκτρονικός. 

Τα κίνητρα και οι ομοιότητες με τον Πάλμε

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν, στην πραγματικότητα, άγνωστα. Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό, ο δράστης, μόνιμος κάτοικος της Νάρα, ήταν «εκνευρισμένος» με τον Άμπε. Προς το παρόν είναι άγνωστο το... γιατί ήταν «εκνευρισμένος» με τον πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργό ο δολοφόνος, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω της ανάκρισης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη στον διεθνή τύπο γίνονται αναφορές για ομοιότητες με την ανεξιχνίαστη δολοφονία του σοσιαλιστή Ούλωφ Πάλμε, ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 28 Φεβρουαρίου 1986. Ο Σουηδός σοσιαλοδημοκράτης πολιτικός και πρωθυπουργός που υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς επέστρεφε από τον κινηματογράφο με τη σύζυγό του πυροβολήθηκε από άγνωστο άνδρας από πολύ κοντινή απόσταση. Ο δράστης στη συνέχεια εξαφανίστηκε τρέχοντας στους σκοτεινούς δρόμους της Στοκχόλμης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA