Μενού
  • Α-
  • Α+

Θρήνο στην Ιαπωνία και διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Αμπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του από τον Τετσούγια Γιαμαγκάμι, έναν πρώην στρατιωτικό, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα αυτοσχέδιο όπλο και σφαίρες και ανακρίνεται από τις Αρχές αναφορικά με τα κίνητρά του. Η δολοφονία διαπράχθηκε σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, στην πόλη Νάρα.

Διαβάστε ακόμη: Σίνζο Αμπε: Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη – Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που πέφτει νεκρός

Από τη στιγμή που ο δολοφόνος συνελήφθη και παράλληλα βρέθηκε και ένα μικρό οπλοστάσιο στο σπίτι του, η Αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνες γύρω από τους λόγους που ώθησαν τον 42χρονο Γιαμαγκάμι στο να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον 67χρονο πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης ομολόγησε ότι το έκανε από αντιπάθεια για «συγκεκριμένη οργάνωση», όπως είπε χαρακτηριστικά, και πλέον η αστυνομία ερευνά σε ποια οργάνωση αναφέρεται και ποια μπορεί να είναι η σχέση του Άμπε με αυτήν. Από την έρευνα στο σπίτι του δράστη κατασχέθηκαν παρόμοια αυτοσχέδια όπλα με αυτό της δολοφονικής επίθεσης, ενώ λόγω των εκρηκτικών που βρέθηκαν εκκενώθηκαν τα γύρω κτίρια.

Είχε οργή και μισούσε τον Αμπε

Από την ιαπωνική Αστυνομία προκύπτει πως ο δράστης σκότωσε τον Αμπε όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά γιατί πίστευε ότι ανήκε σε οργάνωση που ο ίδιος μισούσε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος αφού ομολόγησε ότι σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό, τόνισε πως έτρεψε αντιπάθεια για μία «συγκεκριμένη οργάνωση», την οποία όμως, ακόμη δεν έχει κατονομάσει.

Η αστυνομία της Νάρα δεν είναι σε θέση να πει εάν η οργάνωση την οποία ο ύποπτος δηλώνει ότι στοχοθέτησε, υπάρχει σήμερα. Παράλληλα, θα ερευνήσει εάν ο Αμπε είχε σχέση με τη «συγκεκριμένη οργάνωση» που ανέφερε ο δράστης, ενώ εξετάζει γιατί ο Αμπε αποτέλεσε στόχο, ανάμεσα σε άλλους πιθανούς στόχους που μπορεί να συνδέονται με την ίδια οργάνωση.

Η αστυνομία συνέλλεξε πολλά μεταλλικά θραύσματα από το σημείο της δολοφονίας, και δεν μπορεί να πει εάν προέρχονται από σφαίρες.  Ο δράστες φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο όπλο. «Αυτό είναι που ισχυρίζεται ο ύποπτος και εμείς διαπιστώσαμε ότι (το όπλο που χρησιμοποιήθηκε) σαφώς φαίνεται αυτοσχέδιο, αλλά η έρευνά μας εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους, η Τοπική Αρχή της περιφέρειας Νάρα, όπου έγινε η δολοφονία.

Οι πολιτικοί ηγέτες που δολοφονήθηκαν σε κοινή θέα

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε μια μικρή πόλη στα δυτικά της χώρας. Ο Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας μέχρι την παραίτησή του το 2020, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο μετά την επίθεση με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για 5,5 ώρες για να τον σώσουν χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Ο θάνατός του στάθηκε αφορμή για την ανάσυρση ιστορικών δολοφονιών προέδρων και πρωθυπουργών ή πολιτικών ηγετών που συντάραξαν τον κόσμο. Από τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη και τον Τζον Κένεντι στον Ζοβενέλ Μοΐζ και τον Σίνζο Άμπε.

Οι πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν:

1831: Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, που επηρέασε με τη δυναμική του παρουσία όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Πολιτικός, διπλωμάτης με ευρωπαϊκή μόρφωση και εμπειρία, διαδραμάτισε σημαντικό σε όλα τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της Ευρώπης. Η διαμάχη των Μαυρομιχαλαίων, που ήταν οι φεουδάρχες της Μάνης με τον Καποδίστρια ήταν γνωστή σε όλους και άρχισε από το 1830 όταν ο Κυβερνήτης επιχείρησε να αφαιρέσει τα προνόμια από τους δασμούς και τη φορολογία που απολάμβαναν πολλοί Μανιάτες. Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε έρθει σε προσωπική αντιπαράθεση με τους Μαυρομιχάληδες, με κορύφωση τη διαταγή της φυλάκισης του Πετρόμπεη και την κράτηση του Κωνσταντίνου και του Γεώργιου στο Ναύπλιο.

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 πηγαίνοντας στην εκκλησία, ο Καποδίστριας δολοφονείται στο Ναύπλιο δεχόμενος επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο. Ο Κωνσταντίνος θα σκοτωθεί επιτόπου από τον συνοδό του Καποδίστρια, ενώ ο Γεώργιος, ο οποίος θα διαφύγει από το πλήθος που προσπαθεί να τον λιντσάρει, θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα εκτελεστεί.

1881: Τζέιμς Γκάρφιλντ

Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ ήταν ο 20ός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αμερικανός στην υπηκοότητα, ήταν πολιτικός και πρόεδρος των ΗΠΑ. Πολέμησε κατά τον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-65) στον στρατό των Βορείων και έφτασε στον βαθμό του αντιστρατήγου. Αργότερα παραιτήθηκε από τον στρατό και εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το 1876 έγινε αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εξελέγη στις προεδρικές εκλογές του 1880. Στις 7 Μαρτίου 1881 ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρου των ΗΠΑ. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1881, λίγους μήνες μετά από επιπλοκές σοβαρού τραυματισμού του, μετά από απόπειρα δολοφονίας του στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης, στις 2 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

1865: Αβραάμ Λίνκολν

Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και θεωρείται ο σημαντικότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στις 14 Απριλίου του 1865 πυροβολείται και πεθαίνει την επόμενη μέρα. Ο Λίνκολν παρακολουθούσε θεατρικό έργο με τη σύζυγό του στο θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της τρίτης πράξης, αφού προηγήθηκε μία σκηνή που προκάλεσε πολλά γέλια στο κοινό, ο Λίνκολν πυροβολήθηκε. Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, γνωστός ηθοποιός και κατάσκοπος της Συνομοσπονδίας από το Μέριλαντ, μπήκε στο προεδρικό θεωρείο και πυροβόλησε τον Λίνκολν στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή. Ο Λίνκολν σωριάστηκε αναίσθητος με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Η δολοφονική επίθεση εκδηλώθηκε πέντε ημέρες μετά την παράδοση του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, που ουσιαστικά έβαζε τέλος στον Αμερικανικό Εμφύλιο.

1901: Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ

Ο Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ ήταν ο 25ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από τις 4 Μαρτίου 1887 έως τη δολοφονία του, τον Σεπτέμβριο 1901. Ο ΜακΚίνλεϊ οδήγησε το έθνος σε νίκη του Ισπανοαμερικανικού πολέμου, ανύψωσε τους φορολογικούς δασμούς ώστε να προωθήσει την Αμερικανική Βιομηχανία και διατήρησε τον πληθωρικό ισολογισμό στα ταμεία του έθνους. Το 1876, εκλέχθηκε στο Κογκρέσο, όπου ήταν υπεύθυνος, ως Ρεπουμπλικάνος, για τη τροπολογία των φόρων με την οποία υποσχόταν ευημερία. Εκλέχθηκε το 1877 ως γερουσιαστής του Οχάιο με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενώ το 1891 έγινε κυβερνήτης της ίδιας Πολιτείας. Το 1896 εξελέγη Πρόεδρος της χώρας και ανανεώθηκε η θητεία του το 1900. Ο ΜακΚίνλεϊ δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη, την άνοιξη του 1901, κατά τη διάρκεια παναμερικανικής έκθεσης από έναν αναρχικό ρωσικής καταγωγής, τον Λ. Ζολκόζ.

1905: Θεόδωρος Δηλιγιάννης

Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης ήταν πολιτικός από τη Γορτυνία, απόγονος της ιστορικής οικογενείας των Δεληγιανναίων. Το απόγευμα της 31ης Μαΐου 1905 ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ως πρωθυπουργός, πήρε το δρόμο για τη Βουλή, προκειμένου να παραστεί σε μία συνεδρίαση. Στις 5:05 μ.μ. έφθασε με την άμαξά του στην είσοδο συνοδευόμενος από τον σωματοφύλακά του Γιάννη Πάνο.

Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης έχει βγει από την άμαξά του, φτιάχνει το ημίπαλτό του και φοράει το καπέλο του. Ο σωματοφύλακάς πλάι του, κάτι ψιθυρίζει με τους φρουρούς της Βουλής, παρακολουθώντας τον πολιτικό από τη Γορτυνία να πλησιάζει στα σκαλοπάτια στην οδό Σταδίου. Ένας περίεργος ψηλός άνδρας, κοντά στα 40, που λίγα δευτερόλεπτα πριν έχει ανοίξει την πόρτα της άμαξας του πρωθυπουργού, πλησιάζει τον Δηλιγιάννη προφασιζόμενος ότι κάτι θέλει να του δώσει. Ο πρωθυπουργός τον κοιτάζει στα μάτια με περιέργεια και ο άνδρας με μια βιαστική κίνηση βγάζει ένα μικρό μαχαίρι και το βυθίζει στην κοιλιά του έκπληκτου πολιτικού.

Κάποιοι περαστικοί που παρακολούθησαν έντρομοι τη σκηνή της επίθεσης κινούνται εναντίον του δολοφόνου, χτυπώντας τον με τα μπαστούνια τους. Από την οργή του κόσμου τον σώζει ένας λοχίας της Φρουράς, που τον οδηγεί βαριά χτυπημένο στο υπόγειο της Βουλής. Εκεί, γίνεται γνωστό το όνομα και η ιδιότητά του: Αντώνιος Κωσταγερακάρης, λεσχειάρχης - χαρτοπαίκτης.

1963: Τζον Φ. Κένεντι‎

Η πιο γνωστή ίσως δολοφονία πολιτικού ηγέτη, είναι αυτή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι, στο Ντάλας του Τέξας. Ακόμα και σήμερα η δολοφονία του παραμένει άλυτο μυστήριο ενώ έχουν ειπωθεί αρκετές θεωρίες συνομωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέπτονταν την πολιτεία του Τέξας και κινούνταν με ένα ανοιχτό αμάξι. Η σφαίρα μπήκε από το πίσω μέρος του κεφαλιού και βγήκε από το λαιμό του Αμερικανού προέδρου. Ο Κένεντι μεταφέρθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Parkland, όπου κηρύχθηκε νεκρός μισή ώρα αργότερα. Ήταν 46 χρονών και είχε γίνει πρόεδρος 1036 μέρες νωρίτερα. Ο άνθρωπος που συνελήφθη για τη δολοφονία του ήταν ο Λι Χάρβι Όσβαλντ, ο οποίος συνελήφθη για τη δολοφονία αστυνομικού όσο προσπαθούσε να ξεφύγει από τη σκηνή του εγκλήματος.

Ο φερόμενος δολοφόνος του Κένεντι, δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι στις 24 Νοεμβρίου την ώρα της μεταγωγής του και πριν προλάβει να δικαστεί για τη δολοφονία του Κένεντι. Ο Ρούμπι συνελήφθη και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Όσβαλντ. Έκανε έφεση για την καταδίκη του σε θάνατο, όμως αρρώστησε και πέθανε από καρκίνο τον Ιανουάριο του 1967. Ο διάδοχος του Τζον Κένεντι πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε απόφαση για Εξεταστική Επιτροπή για τη δολοφονία του Κένεντι. Το πόρισμά της ήταν πως ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος. Σε μια έρευνα του 2004, το 66% των Αμερικανών πίστευε ότι υπήρξε συνωμοσία για τη δολοφονία του Κένεντι.

1986: Ούλοφ Πάλμε

Η πολιτική βία δεν είναι κάτι σύνηθες στη Σουηδία και γι αυτό ο πρωθυπουργός της χώρας, Ούλοφ Πάλμε συχνά κυκλοφορούσε στους δρόμους της Στοκχόλμης χωρίς προστασίας. Σε μια τέτοια νύχτα, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, περπατούσε μαζί με τη σύζυγό του προς το σπίτι του, αφού πρώτα είχαν πάει σινεμά, όταν ένας άνδρας τον πυροβόλησε από μικρή απόσταση και έπειτα άνοιξε πυρ και κατά της συζύγου του. Λίγη ώρα αργότερα, το Νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε, τον κήρυσσε επίσημα νεκρό. Αντίθετα η σύζυγός του, Λίζμπεθ, παρά το σοβαρό τραύμα της κατάφερε να επιβιώσει.

Δύο χρόνια αργότερα ο σεσημασμένος δολοφόνος, Κρίστερ Πέτερσον καταδικάζονταν για τη δολοφονία του Πάλμε. Καταδίκη η οποία όμως ανατράπηκε. Ένας ακόμα ύποπτος, ο Βίκτορ Γκούναρσον, μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου δολοφονήθηκε. Η δολοφονία του Πάλμε παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Δύο ακόμα ύποπτοι, αυτοκτόνησαν ο ένας το 2000 και ο δεύτερος το 2008.

Τον Μάρτιο του 2020, Σουηδοί ερευνητές συναντήθηκαν στην Πρετόρια με μέλη των νοτιοαφρικάνικων μυστικών υπηρεσιών. Οι Νοτιοαφρικάνοι παρέδωσαν στους Σουηδούς συναδέλφους τους έναν φάκελο από το 1986, από μια ιδιωτική έρευνα ενός Σουηδού διπλωμάτη σχετικά με τη δολοφονία του Πάλμε. Η έρευνα κατέληγε πως η δολοφονία είχε άμεση σχέση με το ρατσιστικό καθεστώ ςτου Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής.

1991: Ανουάρ Σαντάτ

Οι τελευταίοι μήνες της προεδρίας του Σαντάτ στην Αίγυπτο περιλάμβαναν ιδιαίτερη ένταση. Μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούνιο του 1981, ο Σαντάτ διέταξε μαζικές διώξεις αντιπολιτευόμενων. Αν και διατηρούσε υψηλότατα ποσοστά δημοφιλίας, τη στιγμή της δολοφονίας του η δημοφιλία του είχε γνωρίσει μεγάλη κάμψη.

Τον Φεβρουάριο του 1981, οι Αρχές προχώρησαν σε νέο κύμα διώξεων κατά των αντιπάλων του Σαντάτ μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστών. Παράλληλα βγήκαν εκτός νόμου οι μη κυβερνητικές εφημερίδες. Αν και οι εκκαθαρίσεις ήταν ευρύτατες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ένα θύλακα Τζιχαντιστών στο στράτευμα, του οποίου ηγούνταν ο Χαλίντ Ισλαμπούλι. Στις 6 Οκτωβρίου του 1991, ο Σαντάτ δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρέλασης της νίκης στο Κάιρο. Ο Ισλαμπούλι άδειασε το στρατιωτικό τουφέκι πάνω στο σώμα του Σαντάτ, τραυματίζοντας θανάσιμα τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Έντεκα ακόμα άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 28 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο Ισλαμπούλι συνελήφθη, δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ σκοτώθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα τον Απρίλιο του 1982.

1999: Βαζγκέν Σαργκσιάν

Τον Οκτώβρη του 1999, περίπου στις 17:15 τοπική ώρα Γερεβάν, ο Ναΐρι Χουνανιάν, ο αδερφός του Κάρεν, ο θείος τους Βραμ και δύο ακόμα άτομα, οπλισμένα με καλάσνικοφ κρυμμένα στα μακριά τους παλτά εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της χώρας. Σκότωσαν τον πρωθυπουργό της χώρας Βαζγκέν Σαργκσιάν, αλλά και τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Βουλής, έναν υπουργό και τρεις ακόμα βουλευτές.

Οι άνδρες τραυμάτισαν συνολικά 30 άτομα μέσα στο κοινοβούλιο. Η μικρή αυτή ομάδα, υποστήριζε ότι πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα πραξικόπημα. Περιέγραψαν την πράξη τους σαν «πατριωτική» και «αναγκαία για το έθνος». Κύριος στόχος ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας. Όταν οι ένοπλοι έφτασαν σ' αυτόν, σύμφωνα με τη μαρτυρία δημοσιογράφων που είδαν ζωντανά τη στιγμή της εκτέλεσης, του είπαν «Φτάνει, δεν θα μας πίνεις άλλο το αίμα» και εκείνος ψύχραιμος τους απάντησε «Όλα γίνονται για εσάς και τα παιδιά σας». Οι πέντε ένοπλοι καταδικάστηκαν σε ισόβια, όμως οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούσαν πως πρόκειται για μια μεγαλύτερη συνωμοσία, ένας εξ αυτών έλεγε χαρακτηριστικά «Τίποτα δεν έγινε από τις αρχές για να σταματήσει το έγκλημα και αντίθετα έγιναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί».

2003: Ζόραν Τζίντζιτς

Ο Ζόραν Τζίντζιτς ήταν Σέρβος πολιτικός, Πρωθυπουργός της Σερβίας από το 2001 μέχρι τη δολοφονία του το 2003. Στις 12 Μαρτίου του 2003, στις 12:25 η ώρα, ο Ζόραν Τζίντζιτς έπεφτε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, μπροστά από την υπηρεσιακή είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου στο Βελιγράδι, όπου βρίσκονταν το γραφείο του.

Την σκανδάλη του όπλου με το οποίο δολοφονήθηκε ο Τζίντζιτς πάτησε ο υποδιοικητής των Μονάδας Ειδικών Αποστολών της αστυνομίας (JSO) Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος κρυβόταν σε δημόσιο κτήριο που βρίσκεται απέναντι από το κυβερνητικό και σε απόσταση μόλις 130 μέτρων. Αμέσως μετά την δολοφονία του πρωθυπουργού η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Σπάθη» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν 11.665 άτομα, μεταξύ των οποίων οι δράστες και οι συνεργοί τους.

2021: Ζοβενέλ Μοΐζ

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε σε επίθεση μέσα στη κατοικία του στην πρωτεύουσα του έθνους, όπως ανακοίνωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ. O Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν Αϊτινός πολιτικός, Πρόεδρος της Αϊτής από τον Φεβρουάριο του 2017, μέχρι την δολοφονία του το 2021. Και η σύζυγος τού 53χρονου προέδρου τραυματίστηκε κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα.

Η δολοφονία διαπράχθηκε από ομάδα κομάντο με «ξένα στοιχεία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για «απάνθρωπη και βάρβαρη ενέργεια». Η επίθεση στην κατοικία του προέδρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος βίας στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA