Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να συναντήσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Πιο αναλυτικά, μετά από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλεια της ιταλικής Βουλής, ο Μάριο Ντράγκι πριν λίγο δήλωσε: «Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου». Ο Ντράγκι αναμένεται να παραιτηθεί οριστικά από πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές. «Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: «Hasta la vista, baby» είπε στην τελευταία εμφάνισή του ως πρωθυπουργός

Μάριο Ντράγκι: Ελαβε την ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Μάριο Ντράγκι έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν τρία κόμματα, με την πλειοψηφία (50+1) να είναι οριακή. Η κυβέρνηση του έλαβε μόνον 95 θετικές ψήφους στη Γερουσία της Ρώμης, κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι γερουσιαστές που καταψήφισαν την κυβέρνηση ήταν 35. Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 158 ψήφοι.

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την δευτερολογία του, στη Γερουσία ήταν σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος. Πιο αναλυτικά, τόνισε: «Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA