Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι οι ιπτάμενοι πυροσβέστες των ΗΠΑ, που εδώ και 8 δεκαετίες προστατεύουν την άγρια αμερικανική φύση από την καταστροφική μανία της φωτιάς φτάνοντας στην «καρδιά» των πυρκαγιών με αλεξίπτωτο. Οι Smokejumpers, το κορυφαίο σώμα δασοπυρόσβεσης στον κόσμο, δείχνει στις υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που δοκιμάζονται από τον πύρινο εφιάλτη, τα μυστικά του ανορθόδοξου πολέμου για να νικηθεί τη φωτιά. Οι 400 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές-πυροσβέστες έχουν εκπαιδευτεί σκληρά για να φτάνουν πρώτοι από όλους σε δύσβατες και απόκρημνες περιοχές, που απειλούνται, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο εθνικό σχέδιο προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας τους.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Πεντέλη: Ντοκουμέντο εμπρησμού στα χέρια της Αστυνομίας

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στις αρχές του 1900, που στέρησαν από τις ΗΠΑ πολύτιμους πόρους ξυλείας, κινητοποίησαν το αμερικανικό κράτος. Ηδη από τότε τέθηκαν οι βάσεις για νέους τρόπους καταστολής, οι οποίοι υλοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια όταν το επέτρεψε η εξέλιξη της τεχνολογίας με την ανάπτυξη των πτητικών μέσων. Το 1940 η αμερικανική Δασική Υπηρεσία «έτρεχε» δύο προγράμματα για να προστατεύσει το δασικό κεφάλαιο στις δυτικές πολιτείες με την πρώτη ρίψη των Smokejumpers να πραγματοποιείται το καλοκαίρι της χρονιάς εκείνης. Οι Ρούφους Ρόμπινσον και Ερλ Κούλεϊ έγραψαν ιστορία με το παρθενικό άλμα τους αλλάζοντας τον χάρτη της δασοπυρόσβεσης και ανοίγοντας νέους δρόμους στην προσπάθεια να τιθασευτεί η φωτιά. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και η τεχνολογία να παρέχει πλέον σύγχρονα μέσα στις πυροσβεστικές υπηρεσίας ανά τον κόσμο όμως οι Smokejumpers εξακολουθούν να κρατούν στο χέρι τους το Pulaski, το ειδικό τσεκούρι, που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί δασοκομάντος από το 1910.

Οι συνολικά 9 βάσεις Smokejumpers βρίσκονται στις δυτικές αμερικανικές πολιτείες σε κοντινή απόσταση από μεγάλες δασικές εκτάσεις χωρίς οδική πρόσβαση. Οταν ηχήσει ο συναγερμός το ιπτάμενο προσωπικό φορά τη χαρακτηριστική ολόσωμη φόρμα, που είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από Kevlar (θερμο-ανθεκτική ισχυρή συνθετική ίνα) για να προστατεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και από πιθανή επαφή με δέντρα κατά τη φάση της προσγείωσης. Τα αεροσκάφη της Δασικής Υπηρεσίας μπορούν να μεταφέρουν από 8 έως 16 αλεξιπτωτιστές. Κρίσιμος είναι ο ρόλος του παρατηρητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των αλμάτων και παραμένει στο αεροσκάφος διαβιβάζοντας βασικές πληροφορίες σχετικά με τον άνεμο, τη δραστηριότητα της πυρκαγιάς και το έδαφος στους δασοκομάντος. Μετά το άλμα τους οι πυροσβέστες κρύβουν τη φόρμα, το κράνος και τα αλεξίπτωτά τους σε μια ειδική συσκευασία, συνήθως στο σημείο της προσγείωσης ή στην κατασκήνωση, και στη συνέχεια κατευθύνοντας προς τη φωτιά.

Smokejumpers: Τι περιέχουν τα ειδικά κιβώτια

Εκτός από το προσωπικό πυρόσβεσης από τα αεροσκάφη της αμερικανικής Δασικής Υπηρεσίας γίνεται και ρίψη προμηθειών υποστήριξης. Τα κιβώτια, που έχουν δεθεί σε αλεξίπτωτα, περιέχουν, μεταξύ άλλων, αλυσοπρίονα, πριόνια εγκάρσιας κοπής, κιτ πρώτων βοηθειών, εξοπλισμό αναρρίχησης δέντρων, δορυφορικά τηλέφωνα και άλλα εργαλεία. Στο φορτίο περιλαμβάνονται και ατομικά σακίδια, που έχουν ένα Pulaski, έναν υπνόσακο καθώς και τροφή και νερό για κάθε πυροσβέστη ώστε να είναι αυτάρκης τουλάχιστον τις πρώτες 48 ώρες. Το αεροσκάφος εκτός από την αρχική ρίψη, μπορεί να εκτελέσει και επιπλέον πτήσεις για να εφοδιάσει τους δασοκομάντος με ειδικά εργαλεία αλλά και με νέες προμήθειες εφόσον η διάρκεια της επιχείρησης παραταθεί, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες αποστολές.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει αναπτύξει ειδικά αλεξίπτωτα στρογγυλού θόλου για τα δυτικά δάση κωνοφόρων, τα οποία χαρακτηρίζονται από ψηλά και μεγάλα δέντρα, καθιστώντας την πλοήγηση με άλματα δύσκολη ενώ στις ανοιχτές περιοχές, η παρουσία ισχυρών ανέμων επιβάλει τη χρήση τετράγωνων αλεξίπτωτων. Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες Smokejumpers είναι μεταξύ 20-40 ετών ενώ υπηρετούν και έμπειρα στελέχη, που βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 50. Οσον αφορά στα κριτήρια ένταξης στο επίλεκτο αμερικανικό σώμα πυρόσβεσης, οι εκατοντάδες υποψήφιοι, που υποβάλουν αίτηση για τις λίγες θέσεις, που ανοίγουν κάθε χρόνο, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια εμπειρίας πυρόσβεσης και να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Η αρχική εκπαίδευση των 5-7 εβδομάδων επικεντρώνεται εκτός από την περαιτέρω βελτίωση της φυσικής κατάστασης των νέων μελών της ομάδας και την ανάπτυξη της ομαδικότητας για την άρτια εκτέλεση των απαιτητικών αποστολών, στην εκπαίδευση αλμάτων με αλεξίπτωτο, που αποτελεί το μεγάλο όπλο των δασοκομάντος για να φτάσουν άμεσα στην πυρκαγιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA