Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχοντας στο πλευρό της την Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε ότι η χώρα της δεν φοβάται την Κίνα και «δεν θα κάνει πίσω». Tώρα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, αποχωρεί από τη νησιωτική χώρα έχοντας προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Επόμενοι προορισμοί της η Νότια Κορέας και η Ιαπωνία. 

Διαβάστε ακόμη: Κίνα: Αφαντος ο δράστης που σκότωσε 3 και τραυμάτισε 6 σε νηπιαγωγείο - Βίντεο με διακομιδή αιμόφυρτων παιδιών

Η 82χρονη Πελόζι χαιρέτισε τους αξιωματούχους στον διάδρομο του αεροδρομίου Σονγκσάν στην Ταϊπέι προτού επιβιβαστεί σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας). Η Πελόζι αναμένεται να συνεχίσει την ασιατική περιοδεία της με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. 

Η Πελόζι, η αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε μια στάση που δεν είχε ανακοινωθεί αλλά παρακολουθείτο εκ του σύνεγγυς στην Ταϊβάν χθες βράδυ (τοπική ώρα) έπειτα από επισκέψεις στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, αναμένεται να συνεχίσει την ασιατική περιοδεία της με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Για το αμερικανικό δίκτυο, τα επιτεύγματα της Πελόζι στην Ταϊβάν είναι προσωπικά, συμβολικά και βραχυπρόθεσμα. Δεν φάνηκε να είπε ή να έκανε κάτι που να αντιβαίνει στην πάγια αμερικανική πολιτική της «μίας Κίνας», αν και σε κάποιο σημείο της συνέντευξης Τύπου έπλεξε το εγκώμιο του λαού της Ταϊβάν για «το θάρρος να αλλάξουν τη χώρα τους επί το δημοκρατικότερο», όταν οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως χώρα -ένα σχόλιο που προφανώς θα εξοργίσει εκ νέου το Πεκίνο.

Έτσι, το ταξίδι της μπορεί να εδραιώσει την πεποίθηση στην κινεζική ηγεσία ότι το Κογκρέσο είναι αποφασισμένο να σκληρύνει την πολιτική του αναφορικά με το θέμα της Ταϊβάν και να φέρει σε οριακό σημείο το διπλωματικό τεντωμένο σκοινί για το καθεστώς του νησιού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA