Μενού
  • Α-
  • Α+

Την έντονη αντίδραση πολλών αμερικανίδων βουλευτών προκάλεσε απόφαση εφετείου στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο επικύρωσε ετυμηγορία σε πρώτο βαθμό που αποφάνθηκε ότι μια έφηβη 16 ετών, οι γονείς της οποίας έχουν αποβιώσει, δεν είναι «αρκετά ώριμη» για να κάνει άμβλωση. «Σε ποιον κόσμο μια 16χρονη είναι πολύ ανώριμη για να υποβληθεί σε άμβλωση, αλλά αρκετά ώριμη για να γεννήσει και να μεγαλώσει παιδί;», απαίτησε να μάθει μέσω Twitter η Δημοκρατική βουλευτής του Οχάιο Τζόις Μπίτι, που υποστήριξαν οι συναδέλφισσές της Μπόνι Γουότσον Κόλμαν (Δημοκρατική, Νιου Τζέρζι) και Κάθριν Κλαρκ (Δημοκρατική, Μασαχουσέτη).

«Αυτό είναι επικίνδυνο και φρικιαστικό παράδειγμα του πολέμου εναντίον των γυναικών που διεξάγει η Φλόριντα», υπερθεμάτισε η Λόις Φράνκελ, Δημοκρατική βουλεύτρια που αντιπροσωπεύει την πολιτεία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση και καλώντας τους πάντες να «δώσουν μάχη για την υγεία, την ασφάλεια και την ελευθερία των γυναικών». Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί υπογράμμισαν επίσης τον παραλογισμό της ετυμηγορίας και εξέφρασαν οργή, με αρκετούς να χρησιμοποιούν ετικέτα που καλεί σε μποϊκοτάζ της Φλόριντας.

Εφετείο επικύρωσε τη Δευτέρα την απόφαση της δικάστριας Τζένιφερ Φριντρικόβιτς, της κομητείας Εσκάμπια, να απορρίψει το αίτημα 16χρονης να υποβληθεί σε άμβλωση. Η νεαρή, που αναφέρεται στα δικόγραφα με το ψευδώνυμο «Τζέιν Ντόου 22-Β», δεν απέδειξε - αποφάνθηκε η έδρα - πως είναι «αρκετά ώριμη για να αποφασίσει τον τερματισμό της κύησής της».

Η ετυμηγορία αυτή εκδόθηκε πριν κλείσουν δυο μήνες από την ιστορική μεταβολή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που αναίρεσε στα τέλη Ιουνίου τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, που είχε προκρίνει το ίδιο το 1973 με την ιστορική ετυμηγορία του στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, δίνοντας διακριτική ευχέρεια σε κάθε πολιτεία χωριστά να νομοθετήσει για το ζήτημα.

Κάπου δέκα αμερικανικές πολιτείες άδραξαν ήδη την ευκαιρία για να θέσουν εκτός νόμου τις επεμβάσεις τερματισμού της κύησης, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση, ακόμη και σε περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μέλλουσας μητέρας, κι οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών φοβούνται πως θα δουν να συμβαίνει το ίδιο σε χονδρικά τις μισές αμερικανικές πολιτείες. Στη Φλόριντα, η άμβλωση παραμένει νόμιμη ως την 15η εβδομάδα μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.

Η «Τζέιν Ντόου 22-Β» ήταν έγκυος μόλις δέκα εβδομάδων ότι υπέβαλε το αίτημα να κάνει επέμβαση αυτού του είδους, καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των γονέων της, αφού έχουν αποβιώσει και οι δύο. Η γονική συναίνεση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουν άμβλωση ανήλικες στη Φλόριντα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA