Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, στο ενδεχόμενο η Τουρκία να προμηθευθεί από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, όπως υποστήριξε πρόσφατα και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS. Ο Μενέντεζ παρουσιάστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική αναφέροντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων ενώ παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη: Jandarma: Αυτός είναι ο προσωπικός στρατός του Ερντογάν που στέλνει μετανάστες στον Εβρο (Βίντεο)

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας  και συμπλήρωσε: Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Κατέληξε, δε, πως: «Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη».

Αντιδράσεις και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την αντίδραση του στο δημοσίευμα του TASS εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Εχουμε δει αυτά τα δημοσιεύματα αλλά δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα. Η θέση μας για την αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γνωστή. Σας παραπέμπουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών της. Δεδομένης της βάναυσης και αδικαιολόγητης συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τώρα περισσότερο από ποτέ προτρέπουμε όλες τις χώρες να αποφύγουν τις συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, που τις θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων», απάντησε χαρακτηριστικά σε σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Οι αντιρρήσεις, όμως, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν περιορίζονται μόνο στο σενάριο που παρουσίασε το πρακτορείο TASS, το οποίο αφορά την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου μεταξύ της ρωσικής και της τουρκικής πλευράς.

Σε διευκρινιστική ερώτηση που υπέβαλε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το εάν η Ουάσιγκτον ζητά να μην προχωρήσει η υφιστάμενη σύμβαση που προβλέπει την προμήθεια μιας δεύτερης συστοιχίας S-400, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν ζητούν απλώς να μην υπάρξει μια νέα προμήθεια αλλά συνεχίζουν να καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει πλήρως το σύστημα S-400 που ήδη κατέχει. «Έχουμε δει αυτά τα δημοσιεύματα και δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα. Η θέση μας για την αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γνωστή: καλούμε την Τουρκία να μην κατέχει πλέον το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Σας παραπέμπουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδια των αμυντικών προμηθειών της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA