ΔΙΕΘΝΗ
24/08/2022 12:42

Εμανουέλ Μακρόν: Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφεραν το «τέλος της αφθονίας»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με το μέλλον της χώρας του αλλά και γενικότερα της ανθρωπότητας στην ομιλία του στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εμανουέλ Μακρόν: Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφεραν το «τέλος της αφθονίας»
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Ηχηρό «καμπανάκι» από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, προειδοποίησε πως θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να γίνουν από όλους μεγάλες θυσίες καθώς η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν σηματοδοτήσει «το τέλος της αφθονίας». Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη (24/8) ότι η Γαλλία θα πρέπει να κάνει θυσίες σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από την κλιματική αλλαγή και την αστάθεια που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία σηματοδότησε «το τέλος της αφθονίας».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας στο υπουργικό του συμβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε: «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οριακό σημείο και μπροστά μας έχουμε μεγάλες ανατροπές. Κυρίως επειδή ζούμε, το τέλος αυτού που θα μπορούσε να μοιάζει με το τέλος της αφθονίας». Παράλληλα, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσε: «Το σύστημά μας που βασίζεται στην ελευθερία στην οποία έχουμε συνηθίσει να ζούμε, μερικές φορές όταν χρειάζεται να την υπερασπιστούμε, μπορεί να συνεπάγεται θυσίες».

«Βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ως προοίμιο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις θερινές διακοπές που πραγματοποιείται σήμερα στο προεδρικό μέγαρο, επικαλούμενος την πρόσφατη «σειρά σοβαρών κρίσεων», από την Ουκρανία μέχρι την ξηρασία. «Η στιγμή που ζούμε μπορεί να μοιάζει διαρθρωμένη από μια σειρά σοβαρών κρίσεων (…) και θα μπορούσαν μερικοί να θεωρήσουν ότι η μοίρα μας είναι να διαχειριζόμαστε αιωνίως κρίσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πιστεύω από την πλευρά μου πως αυτό που ζούμε είναι μάλλον της τάξης μιας μεγάλης ανατροπής ή μιας μεγάλης αναστάτωσης», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των υπουργών, η οποία κατ’ εξαίρεση αναμεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Τη στιγμή που, αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση, «οι συμπατριώτες μας μπορεί να αντιδρούν με πολλή ανησυχία», ο Μακρόν κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης «να λένε τα πράγματα με το όνομα τους με σαφήνεια και χωρίς καταστροφολογίες». «Περιμένω από την κυβέρνηση να σεβαστεί το λόγο που έχει δοθεί και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι του έθνους», πρόσθεσε. «Αυτό που επιθυμώ να μπορέσουμε να κάνουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, είναι να επαναβεβαιώσουμε μια πολύ ισχυρή ενότητα της κυβέρνησης, των δυνάμεων της πλειοψηφίας» γύρω «από μια πορεία που θα μας επιτρέψει να σταθεροποιήσουμε την κυριαρχία μας, τη γαλλική και την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία μας», πρόσθεσε. Μπροστά «στην άνοδο ανελεύθερων καθεστώτων» και «την ενίσχυση των αυταρχικών καθεστώτων», ο πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς του να επιδεικνύουν «σοβαρότητα», «αξιοπιστία» και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της «δημαγωγίας».

«Είναι εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα, μερικές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι τύχει. Ας μην υποκύπτουμε σ’ αυτούς τους πειρασμούς, είναι ο πειρασμός της δημαγωγίας. Ανθούν σήμερα σε όλες τις δημοκρατίες, σε ένα περίπλοκο κόσμο που φοβίζει. Μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται γοητευτικό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν (…), όμως πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε και να θέτουμε το ερώτημα αν είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο», πρόσθεσε ο Μακρόν χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΑΛΛΙΑ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΕΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ