Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κόκκινο σημάδι στο μέτωπο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που πέθανε χθες σε ηλικία 91 χρόνων, ήταν το χαρακτηριστικό του. Ολες οι εικόνες στα social media και στα άρθρα - αποχαιρετισμού του έχουν αυτό το κοινό μεταξύ τους. Μάλιστα όπως πληροφορεί η Washington Post, το σημάδι στο μέτωπο του πολιτικού αρχηγού υπήρξε αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης το 1987. Τι ήταν όμως αυτό το σημάδι, γνωστό και ως οι «κηλίδες κόκκινου κρασιού», λόγω του σκούρου κόκκινου χρώματός τους;

Διαβάστε επίσης: Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ μέσα από τα δικά του λόγια

Όπως αναφέρει το μέσο πρόκειται για ένα εκ γενετής σημάδι αποτέλεσμα μιας πάθησης που ονομάζεται «naevus flammeus» (που στα λατινικά σημαίνει «φλεγόμενη θάλασσα»). Προκαλείται από μια δυσμορφία των αιμοφόρων αγγείων και συνήθως εμφανίζεται ως ένα επίπεδο κομμάτι κόκκινου δέρματος.

Αυτές οι κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο και τα χέρια και παραμένουν στο δέρμα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου, με πιθανότητες να εξασθενίσουν λίγο στην πορεία. Παρ' όλο που τα εν λόγω σημάδια δεν χρήζουν ιατρικής επέμβασης, πολλοί επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες τεχνικές, όπως το λέιζερ ή ακόμα και τα τατουάζ. Τα συγκεκριμένα σημάδια δεν είναι συνήθως ανησυχητικά, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο Sturge-Weber, που μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές, ακόμα και γλαύκωμα.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η θεραπεία με τη χρήση λέιζερ είναι συχνά ανεπαρκής και γι' αυτό, στις πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που πάσχουν από «naevus flammeus» επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε καμία θεραπεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA