Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Η συζήτηση θα γίνει στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της θα συζητήσουν περαιτέρω το μέτρο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Το σχέδιο θα επιτρέψει στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου κάτω από μια ανώτατη τιμή να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες - όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση δεξαμενόπλοιων. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο αλλά και μια σταθεροποίηση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε: «Θα μάθουμε περισσότερα την Παρασκευή για το πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είμαστε μόνο εμείς - είναι επίσης μια συνεργασία με τους συμμάχους μας στη G-7. Πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να χτυπήσουμε πραγματικά τη ρωσική οικονομικά». Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το πλαφόν στις τιμές ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το να επιτραπούν παγκόσμιες αγορές σε ή κάτω από ένα ανώτατο όριο τιμής θα οδηγούσε τους αγοραστές να αναζητήσουν την ίδια έκπτωση σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες κάτι που θα μείωνες τις ελλείψεις στην αγορά, θα μείωνες τις παγκόσμιες τιμές και σε τελική ανάλυση θα ανάγκαζε τη Ρωσία να κάνει περαιτέρω έκπτωση στις εξαγωγές της, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τα συνολικά έσοδα της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA