Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς και αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 15 κρατών της Κοινοπολιτείας μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Κάρολος Γ' όπως θα είναι η ονομασία του λίγη ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση ως νέος Βασιλιάς της Βρετανίας. «Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και για όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία είχε τόσο ευρέως η Βασίλισσα».

Ο Κάρολος έγινε αυτόματα βασιλιάς τη στιγμή που η Ελισάβετ άφηνε την τελευταία της πνοή. Η επίσημη ανάρρησή του στο θρόνο, ωστόσο, θα γίνει σήμερα Παρασκευή.

το πρωτόκολλο επιβάλει την αναγόρευση του νέου μονάρχη μία ημέρα μετά τον θάνατο του προηγούμενου. Αυτό θα γίνει στην συνεδρίαση του «συμβουλίου διαδοχής στον θρόνο», το οποίο αναμένεται να συγκληθεί στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, στο Λονδίνο. Η κωδική ονομασία για την ανάρρηση του Καρόλου στον θρόνου είναι «Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια».

Πώς και πότε θα γίνει η στέψη

Η στέψη του Καρόλου, ωστόσο, είναι μια διαφορετική υπόθεση αφού απαιτεί λεπτομερή προγραμματισμό, τον οποίο θα αναλάβει ο Κόμης Στρατάρχης, και έτσι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί σύντομα. Για παράδειγμα, η στέψη της μητέρας του, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε 16 μήνες μετά την άνοδό της στο θρόνο!

Η επίσημη διακήρυξη θα γίνει το συντομότερο δυνατό, σε ένα συμβούλιο που θα συσταθεί στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Στη συνεδρίαση θα κληθούν μέλη του Μυστικού Συμβουλίου, το οποίο συμβουλεύει τον μονάρχη για κρατικά ζητήματα. Οι παραδοσιακοί προσκεκλημένοι περιλαμβάνουν μέλη της Βουλής των Λόρδων, τον Δήμαρχο και άλλους εξέχοντες πολίτες της πόλης του Λονδίνου, καθώς και τους ύπατους αρμοστές της Κοινοπολιτείας. Η παράδοση υπαγορεύει επίσης ότι η πρώτη δημόσια διακήρυξη του νέου μονάρχη θα διαβαστεί στον υπαίθριο χώρο του Παλατιού του Αγίου Ιακώβου από τον Βασιλιά των Όπλων», παρουσία του Κόμη Στρατάρχη (που είναι ο Δούκας του Νόρφολκ) και δύο αξιωματικών της φρουράς του Παλατιού.

Μετά τη διακήρυξη, ο Κάρολος θα διαβάσει μια δήλωση και θα ορκιστεί ότι θα διατηρήσει την Εκκλησία της Σκωτίας. Πρέπει επίσης να πάρει έναν όρκο που σχετίζεται με την Εκκλησία της Αγγλίας: τη διακήρυξη της Ανόδου, για να διατηρήσει την καθιερωμένη προτεσταντική διαδοχή, η οποία γίνεται συνήθως στο επόμενο κρατικό άνοιγμα του κοινοβουλίου, μετά τη διαδοχή. Καθώς θα διαβάζεται η διακήρυξη στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, παρόμοιες τελετές θα πραγματοποιούνται στο Εδιμβούργο από τον Λόρδο Λυών, τον Βασιλιά των Όπλων, και στο Ουίνδσορ και το Γιορκ, όπου παραδοσιακά ο Δήμαρχος πίνει στην υγεία του νέου ηγέτη από ένα χρυσό κύπελλο.

Κατά παράδοση και πάλι, μια πομπή με άμαξες θα φτάσει στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου υπό τη συνοδεία του ιππικού. Θα διασχίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, οι οποίοι θα είναι γεμάτοι με στρατεύματα, στις τρεις άλλες τοποθεσίες για τις βασιλικές διακηρύξεις: στο άγαλμα του Καρόλου Α΄ στη θέση του αρχικού Σταυρού του Τσάρινγκ, που κάποτε θεωρούνταν το κέντρο του Λονδίνου, στο Τσάνσερι Λέιν και στο Ρόιαλ Εξτσέιντζ. Στο Τεμπλ Μπαρ, στην είσοδο της πόλης, ο δήμαρχος και οι αξιωματικοί του θα περιμένουν την πομπή.Λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά η αρχαία τελετή εκεί παραδοσιακά βλέπει την πορεία του Κόμη Στρατάρχη και στη συνέχεια ένας οπλίτης συνοδευόμενος από δύο τρομπετίστες οδηγεί μπροστά και σταματά στο κόκκινο κορδόνι. Αφού σαλπίσουν οι τρομπέτες, ο Στρατάρχης προχωρά και φωνάζει τις λέξεις: «Ποιος είναι;»

Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί απαντούν: «Οι αξιωματικοί των όπλων της Αυτού Μεγαλειότητας, που απαιτούν την είσοδο στην Πόλη του Λονδίνου για να ανακηρύξουν την Αυτού Βασιλική Μεγαλειότητα, Βασιλιά Κάρολο τον Γ'». Έπειτα διαβάζεται φωναχτά μια διαταγή στο συμβούλιο από τον Λοχία της Πόλης, οπότε ο Δήμαρχος δηλώνει: «Αποδεχτείτε τον ιππέα». Η βασιλική πομπή εισέρχεται στην πόλη και η διακήρυξη της Ανόδου διαβάζεται στις δύο τοποθεσίες της πόλης, με τον Δήμαρχο να σηκώνει το καπέλο του για να καλέσει σε «τρεις επευφημίες για τον βασιλιά», καθώς χαιρετούν τον νέο Βασιλιά από το Χάιντ Παρκ και τον Πύργο του Λονδίνου.

Οι αλλαγές στη σειρά διαδοχής

Η σύζυγός του βασιλιά Καρόλου Γ', Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει τον τίτλο «βασίλισσα - σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γααλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA