Μενού
  • Α-
  • Α+

Διέξοδο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση επιθυμεί να δώσει η Νορβηγία, με τους παραγωγούς φυσικού αερίου της χώρας να δηλώνουν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν κλείνουμε καμία πόρτα για κανένα είδος διαλόγου ή επαφής», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιόνας Γκάρ Στόρ σε δηλώσεις του σήμερα στο Όσλο.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε έκτακτες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις εταιρείες και να δούμε όποιον ρόλο μπορούμε να παίξουμε» υποστήριξε. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Νορβηγία και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη τρόπων διαχείρισης της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Στορ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με στελέχη από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, συμπεριλαμβανομένων των Equinor ASA, Aker BP ASA και Var Energi ASA. «Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις εταιρείες είναι το ζήτημα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων και πώς να τις χειριστούν με καλό τρόπο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργκιε Αασλαντ. «Το ζήτημα είναι οι εγγυήσεις και η διαχείριση κινδύνου που υπάρχει ήδη στην αγορά».

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% ή περισσότερο το περασμένο έτος, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας, αλλά δημιούργησαν όλεθρο για τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν παγιδευτεί στη δίνη. Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει το κλείσιμο της στρόφιγγας σε τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις. Η Ευρώπη λέει ότι αυτό είναι προσχηματικό.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Equinor προς ΕΕ: Μην κλείνετε τις πόρτες

Ο Όιβιντ Έρικσεν, διευθύνων σύμβουλος της Aker ASA, της μητρικής εταιρείας της Aker BP, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους κατάλληλους αντισυμβαλλομένους. «Στα σημερινά επίπεδα τιμών υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες», είπε ο Έρικσεν. «Έτσι, το πρόβλημα εντοπίζεται στις τιμές και στο πως το κράτος και οι εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν ώστε να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επιπεδα» τόνισε.

Η οικονομική διευθύντρια της Equinor, Ούλρικα Φέαρν, προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να μην απομακρυνθούν για πάντα (από τη Ρωσία) από την ελεύθερη αγορά. Οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες «θα έχουν αντίκτυπο σε αυτήν την αγορά και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τις δευτερεύουσες συνέπειες» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η Νορβηγική κρατική εταιρεία Equinor, πούλησε στη ρωσική Rosneft, όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, αξίας 1 δισ δολαρίων, έναντι 1 ευρώ, προκειμένου να μην κλείσει κι αυτή την πόρτα στις εμπορικές συμφωνίες με τη Ρωσία. Οι δύο χώρες, κατάφεραν μετά από δεκαετίες πολιτικών εντάσεων να βρουν συμβιβαστική λύση για την κυριαρχία μέρος του θαλάσσιου εδάφους στα σύνορα των δύο χωρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA