ΔΙΕΘΝΗ
19/09/2022 17:39

Τουρκία: «Χαστούκι» Μπορέλ σε Τσαβούσογλου – Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά

«Μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην επιστολή του προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: «Χαστούκι» Μπορέλ σε Τσαβούσογλου – Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της έντασης αλλά και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στέλνει η ΕΕ, μέσω της επιστολής του Υπατου Εκπροσώπου της, Ζοζέπ Μπορέλ, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χαρακτηρίζει δε «αδιαπραγμάτευτη» την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου.

Στην επιστολή του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, με την οποία απαντά σε αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η αρνητική δυναμική της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας που δημιουργείται και μέσω των υπερπτήσεων δεν έχει κανένα όφελος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή του ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης». Όπως υπογραμμίζει δε επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Στην επιστολή του ο Μπορέλ τονίζει ότι είναι βαθιά πεποίθηση του ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ