Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με πληροφορίες από τη Μόσχα να αναφέρουν πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό. Οπως αναφέρει η Pravda, ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται να προβεί σε δήλωση αναφορικά με τα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιηθούν σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, αλλά θα αναφερθεί και στις πολεμικές εξελίξεις σε Χερσώνα και Ζαπορίζια. Αναλυτικά, πηγές στο Κρεμλίνο που επικαλείται το πρακτορείο RBC, αναφέρουν ότι ο Πούτιν θα προβεί στο εν λόγω διάγγελμα ακόμη και σήμερα Τρίτη (20/9) αν και προς το παρόν παραμένει άγνωστος ο ακριβής χρόνος που θα πραγματοποιηθεί. Τελευταία φορά που ο Πούτιν πραγματοποίησε διάγγελμα ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο.

Προς το παρόν, το Κρεμλίνο δεν έχει προχωρήσει στην επίσημη επιβεβαίωση των συγκεκριμένων πληροφοριών, αλλά ούτε τις έχει διαψεύσει, πράγμα που δείχνει ότι το παρασκήνιο «τρέχει» αυτή τη στιγμή στη Μόσχα. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες θέλουν να μιλά στο διάγγελμα και ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Νωρίτερα, σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της επαρχίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πασούλιν, ζήτησε από τον Πούτιν να προσαρτηθεί η περιοχή στη Ρωσία εάν οι κάτοικοι ψηφίσουν υπέρ της προσχώρησης στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Παρόμοια δημοψηφίσματα πρόκειται να διεξαχθούν στο Λουγκάνσκ και στη Χερσώνα, ενώ ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία», ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε επίσης να διεξαχθεί στην περιοχή της Ζαπορίζια τις επόμενες ημέρες. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα οργανώσει εκλογικά τμήματα στη Ρωσία για ψηφοφορία στα δημοψηφίσματα των συγκεκριμένων περιοχών.

Μεντβέντεφ: Τα αποτελέσματα των 4 ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω δημοψηφισμάτων θα είναι μη αναστρέψιμα και θα δίνουν στη Ρωσία -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη- το νόμιμο δικαίωμα να θεωρεί δικές της τις τέσσερις αυτές περιφέρειες.

«Η καταπάτηση ρωσικού εδάφους θα αποτελούσε έγκλημα που μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα αυτοάμυνας», δήλωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτά τα δημοψηφίσματα είναι τόσο τρομακτικά για το Κίεβο και τη Δύση», προσέθεσε ο ίδιος. «Επιπλέον, κανένας μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να ανατρέψει συνταγματικά το αποτέλεσμά τους», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ερντογάν: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως πιστεύει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου και ότι θα γίνει ένα «σημαντικό βήμα» σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η εντύπωσή του από τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Πούτιν ήταν ότι θέλει «να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατόν». Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι ο τρόπος που εξελίσσονται τα πράγματα για τη Ρωσία στο μέτωπο του πολέμου είναι «αρκετά προβληματικός».

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμούσε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. «Στην πραγματικότητα μου δείχνει ότι είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. «Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, διότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός». Είπε επίσης ότι θα γίνει ανταλλαγή 200 «ομήρων» σύντομα μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποιοι θα συμπεριληφθούν σε μια τέτοια ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, προωθώντας μια «ισορροπημένη» στάση για την Τουρκία, που ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ακόμα η Αγκυρα βοήθησε τον ΟΗΕ να μεσολαβήσει για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να οργανώσει απευθείας συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA