Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αστυνομία του Ιράν προσπαθεί να τερματίσει τις διαδηλώσεις που επεκτάθηκαν σε 15 πόλεις, καθώς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε καταστολές. Υπενθυμίζεται πως η Μαχσά Αμινί που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη από την Αστυνομία Ηθών, επειδή μερικές τούφες από τα μαλλιά της εξείχαν από τη μαντίλα της. Αφού έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Γράφουν Ιστορία οι γυναίκες στο όνομα της Μαχσά Αμινί - Πετάνε τις μαντίλες και βγαίνουν δυναμικά στους δρόμους

Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν είναι μαζικές και βίαιες. Ο θάνατος της 22χρονης έχει προκαλέσει έντονη οργή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Aljazeera, από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους έξι διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι.

Χιλιάδες γυναίκες από πολλές αραβικές χώρες κόβουν τα μαλλιά τους, αμίλητες σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ενώ άλλες καίνε τις χιτζάμπ τους, που αποτέλεσε την «αφορμή» για τον θάνατο της 22χρονης.  Η φωτογραφία της Aμίνι να βρίσκεται σε κώμα στο νοσοκομείο είναι στο επίκεντρο της κραυγής διαμαρτυρίας για τους Ιρανούς που ζητούν περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα για τις γυναίκες. Η χώρα «βράζει» από μαζικές διαδηλώσεις και συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς ντυσίματος και συμπεριφοράς στις γυναίκες. Πολίτες ξεσηκώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ζητώντας ίσα δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Μάχσα Αμίνι.

Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως. Στο βόρειο Ιράν πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Ιράν: Διακόπηκε το ίντερνετ μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις

Το Ιράν περιόρισε την πρόσβαση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp εν μέσω διαμαρτυριών για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί. Το All Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του Διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως έχουν σημειωθεί διακοπές του διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα ενώ ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης. Μάλιστα αν και το All Jazeera δεν το αναφέρει, δεν αποκλείεται εν μέρει το διαδικτυακό lockdown να μην οφείλεται σε κάποιο τεχνικό λάθος, αλλά σε απόφαση του αυταρχικού καθεστώτος, προκειμένου να περιορίσει με αυτό τον τρόπο τις εκδηλώσεις. Άλλωστε το διαδικτυακό lockdown δυστυχώς αποτελεί μία συνήθης τακτική, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν «ψηφιακός αυταρχισμός».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA