Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι άνδρες στη Ρωσία προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ουρές έχουν σχηματιστεί στα σύνορα από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική στρατιωτική κινητοποίηση την Τετάρτη, κατά την οποία 300.000 άνθρωποι θα κληθούν να πολεμήσουν.  Το Κρεμλίνο λέει ότι οι αναφορές για τους λιποτάκτες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  Όμως, στα σύνορα με τη Γεωργία, έχουν σχηματιστεί ουρές οχημάτων πολλών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Ο Πούτιν δίνει 50.000 ρούβλια το μήνα σε όσους επιστρατευτούν και συντονίζει ο ίδιος τους στρατηγούς του

Η Γεωργία είναι μια από τις λίγες γειτονικές χώρες στις οποίες μπορούν να εισέλθουν οι Ρώσοι χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) σύνορα με τη Ρωσία, απαιτεί βίζα για ταξίδι και ανέφερε επίσης αύξηση της κίνησης κατά τη διάρκεια της νύχτας - αλλά είπε ότι ήταν σε διαχειρίσιμο επίπεδο.  Στους άλλους προορισμούς που είναι προσβάσιμοι αεροπορικώς - όπως η Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι ή το Ντουμπάι - έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των εισιτηρίων αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης με ορισμένους προορισμούς να έχουν εξαντληθεί πλήρως. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις εισιτηρίων απλής μετάβασης, ενώ οι υπόλοιπες πτήσεις προς προορισμούς χωρίς βίζα μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες ευρώ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έδωσε σήμα την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι που φεύγουν από το σχέδιο θα είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα της. Η Nancy Faeser είπε ότι οι λιποτάκτες που απειλούνται από "σοβαρή καταστολή" θα λαμβάνουν προστασία κατά περίπτωση, μετά από ελέγχους ασφαλείας. Η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Τσεχική Δημοκρατία έδωσαν διαφορετικό τόνο, λέγοντας ότι δεν θα προσφέρουν καταφύγιο στους φυγάδες Ρώσους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τους Ρώσους να αντισταθούν στην κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της νυχτερινής του ομιλίας την Πέμπτη. Αναφερόμενος στους θανάτους των Ρώσων στον πόλεμο, είπε: «Θέλετε κι άλλους; Όχι; Τότε διαμαρτυρηθείτε. Αντισταθείτε. Τρέξτε μακριά. Ή παραδοθείτε στην ουκρανική αιχμαλωσία». 

Επιμένει με απειλές για πυρηνικά ο Πούτιν

Συνέχεια στην πυρηνική απειλή έδωσε χθες η Μόσχα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αυστηρή «προειδοποίηση» του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση, ώστε να καταστεί σαφές διεθνώς ότι ο ηγέτης της Ρωσίας δεν «μπλοφάρει» απέναντι στο ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Επιστρατεύοντας αυτή τη φορά τον πρώην Πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το Κρεμλίνο φέρεται έτοιμο να χρησιμοποιήσει «στρατηγικά πυρηνικά όπλα», σε περίπτωση που απειληθούν το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά τα τοπικά δημοψηφίσματα που ξεκινούν από σήμερα, για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram, φέρνοντας πιο κοντά, τοπικά και χρονικά, τυχόν πυρηνικά αντίποινα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA