Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τα σύνορα στη Ρωσία να είναι ουσιαστικά κλειστά για όσους άνδρες βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να επιστρατευτούν και τις κοινωνικές αντιδράσεις ολοένα να φουντώνουν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να βγει μπροστά και να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να προσπαθήσει να γυρίσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Μόσχα. Αρχικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, ο Πούτιν πήρε την απόφαση από εδώ και πέρα να δίνει ο ίδιος κατευθύνσεις στους στρατηγούς του σε ότι αφορά τις κινήσεις στα πολεμικά μέτωπα! Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των αμερικανικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο, οι απευθείας εντολές του Πούτιν προς τους στρατηγούς «υποδηλώνουν τη δυσλειτουργική δομή διοίκησης» που έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους κατά της επιστράτευσης

Άλλες πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των στρατηγών που δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για το πού να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία.Την ίδια στιγμή, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο CNN ότι αξιωματούχοι στη Μόσχα πασχίζουν να αποδώσουν ευθύνες για τα πισωγυρίσματα της Ρωσίας στον πόλεμο. «Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και οι ειδήμονες των κρατικών μέσων ενημέρωσης συζητούν πυρετωδώς τους λόγους της αποτυχίας στο Χάρκοβο και το Κρεμλίνο φαίνεται να προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη μακριά από τον Πούτιν και τον ρωσικό στρατό» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Δίνει 50.000 ρούβλια το μήνα σε όσους επιστρατευτούν

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δε μένει μόνο σε αυτό. Έδωσε εντολή στο δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν να υπογράψει διάταγμα που αφορά την οικονομική υποστήριξη των Μοσχοβιτών που θα επιστρατευθούν όπως και των ξένων πολιτών που θα υπογράψουν ανάλογη σύμβαση

Σύμφωνα με το διάταγμα, όσοι κληθούν για να συμμετάσχουν στη μερική επιστράτευση, θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) μηνιαίως. Σε περίπτωση που τραυματισθούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων. Σε περίπτωση θανάτου η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατ. ρούβλια (50.653 ευρώ). Οι ξένοι πολίτες που θα υπογράψουν σύμβαση θα λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.

Κλειστά αεροδρόμια και κοινωνική αναταραχή

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του Πούτιν για επιστράτευση έχει πανικοβάλλει τους Ρώσους άνδρες με τους περισσότερους να μην θέλουν να βρεθούν στον πόλεμο και να ψάχνουν τρόπους για να το αποφύγουν. Σύμφωνα με το Yandex.Maps, παρατηρείται μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν, τη Γεωργία και τη Λευκορωσία.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora, δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ δημοσίευσε στο κανάλι του στο Telegram φωτοαντίγραφα των διαταγών που εξέδωσαν οι στρατιωτικοί επίτροποι της περιοχής Σαμάρα, του Ταταρστάν και του Νταγκεστάν. Στις διαταγές αναφέρεται ρητά ότι οι στρατιώτες και έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν κληθεί να παρουσιαστούν για την επιστράτευση, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν προσωρινά τις πόλεις και τις περιοχές στις οποίες διαμένουν χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Επιπλέον, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στα αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν όλους τους νέους άνδρες που φεύγουν από τη χώρα, ενώ σε άλλα μηνύματα αναφέρεται πως οι έλεγχοι είναι όντως πιο προσεκτικοί αλλά επιλεκτικοί. Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ' επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.

Την Τετάρτη σε 38 πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης, με σχεδόν 1.500 άτομα να συλλαμβάνονται. Σε ορισμένους από τους συλληφθέντες μάλιστα δόθηκαν κλήσεις να παρουσιαστούν σε γραφεία στρατολογίας. Πολλοί Ρώσοι που περιμένουν να λάβουν την κλήση για επιστράτευση έχουν συνειδητοποιήσει ότι σύντομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μια μόνο επιλογή: φυλακή ή πόλεμος. «Η καλύτερη επιλογή είναι η φυλακή αν αρνηθείς την επιστράτευση», δήλωσε ένας από τους συνομιλητές της ρωσικής υπηρεσίας του BBC στη Μόσχα.

Ανατριχιαστικές δηλώσεις Μεντβέντεφ

Την ίδια ώρα η Ρωσία έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της κλιμάκωσης στον  πόλεμο  στην  Ουκρανία με χαρακτηριστικές να είναι οι δηλώσεις του πρώην Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ανέφερε πως οποιαδήποτε όπλα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Μόσχας, περιλαμβανομένων στρατηγικών  πυρηνικών όπλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση ουκρανικών εδαφών που θα ενσωματωθούν στη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα, τα οποία οργανώνονται από διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις και από τις αυτονομιστικές αρχές σε μεγάλα υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού εδάφους, θα λάβουν χώρα και πως «δεν υπάρχει επιστροφή».

«Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτές στη Ρωσία». Ο Μεντβέντεφ είπε πως η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων τα οποία βασίζονται σε νέες αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτή την προστασία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA