Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι απίστευτη η δύναμη που έχουν αποκτήσει τα social media σε ολόκληρο τον κόσμο! Τόση που κατάφεραν να... ξεκινήσουν πραξικόπημα στην Κίνα και να οδηγήσουν στη «σύλληψη» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ! Μάλιστα, τα νέα ταξίδεψαν τόσο γρήγορα που το θέμα έγινε ένα από τα κορυφαία trends στο Twitter εν μέσω ανυπόστατων αναφορών ότι ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και ότι η Κίνα βρίσκεται εν μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος. Οι φήμες διαδόθηκαν κυρίως σε ινδικά μέσα ενημέρωσης, αλλά λίγες ώρες αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν fake news!

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Προ των πυλών ο εμφύλιος - Οσο σκληραίνει το καθεστώς, τόσο δυναμώνει η φωνή για την κατάργηση του χιτζάμπ

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό Newsweek, ο Σι και η φράση #ChinaCoup έγιναν trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού δεκάδες χιλιάδες χρήστες διέδωσαν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι ο πρόεδρος κρατείται και ανατρέπεται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας. Η εικασία αυτή, η οποία δεν έχει αναπαραχθεί από καμία αξιόπιστη πηγή, έφτασε καθώς το Σάββατο δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εμπορικές πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα Πεκίνο, ενώ ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστηρίζουν ότι ακυρώνονται επίσης όλα τα δρομολόγια τρένων και τα λεοφορείων από το Πεκίνο. Ο ιστότοπος του αεροδρομίου Beijing Capital δείχνει όντως ότι αρκετές πτήσεις από την πρωτεύουσα της Κίνας έχουν ακυρωθεί- αλλά πολλές άλλες εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένες ή έχουν ήδη προσγειωθεί. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι οι αγώνες ακυρώθηκαν εν μέσω προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Telegraph: Καμία απόδειξη, καμία πιθανότητα

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph, πάντως διέψευσε τις πληροφορίες αυτές κάνοντας λόγο για ασυνήθιστή διακίνηση πληροφοριών οι οποίες γρήγορα κατέρρευσαν και αναφέρει ότι ενδεχομένως η ένταση να οφείλεται στην τρίτη θητεία για την οποία ετοιμάζεται ο Κινέζος πρόεδρος, ενώ τον επόμενο μήνα είναι το μεγάλο συνέδριο του Κουμμουνιστικού Κόμματος. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για πραξικόπημα στην Κίνα και ούτε λόγος να σκεφτόμαστε έστω και λίγο ότι υπήρχε αυτή η πιθανότητα», εκτιμά ο Nathan Ruser, ερευνητής για θέματα Κινάς. Η δεκαετία του προέδρου, προσθέτει, δε μπορεί να ανατραπεί επειδή ακυρώθηκαν κάποιες πτήσεις ή δε συμμετείχε σε κάποιες συνεδριάσεις.

Ωστόσο, ένα ευρέως διαδεδομένο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φέρεται επίσης να δείχνει μια γραμμή στρατιωτικών οχημάτων μήκους έως και 80 χιλιομέτρων να κατευθύνεται προς το Πεκίνο εν μέσω αναφορών για στρατιωτικό πραξικόπημα στις 22 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το βίντεο έχει διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού και έτσι δεν φαίνεται αν η γραμμή των στρατιωτικών οχημάτων εκτείνεται σε 80 χιλιόμετρα. Δεν επιβεβαιώνεται πότε και πού γυρίστηκε ή ότι η αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται προς το Πεκίνο στο πλαίσιο στρατιωτικού πραξικοπήματος.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ετσι ξεκίνησαν οι φήμες

Τη φήμη τροφοδότησε και ο Ινδός πολιτικός Subramanian Swamy, ο οποίος έγραψε στο Twitter στους 10 εκατομμύρια ακολούθους του το Σάββατο: «Νέα φήμη που πρέπει να ελεγχθεί: Ο Xi Jingping [sic] σε κατ' οίκον περιορισμό στο Πεκίνο? Όταν ο Σι βρισκόταν πρόσφατα στη Σαμαρκάνδη, οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υποτίθεται ότι τον απομάκρυναν από υπεύθυνο του κόμματος για τον στρατό. Στη συνέχεια ακολούθησε ο κατ' οίκον περιορισμός. Έτσι λένε οι φήμες».

Τα Fake news

Σε μια σειρά από tweets, ο Drew Thompson, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Μογγολία, περιγράφει τις φήμες ως «πλήρες ψέμα». «Η ανοιχτή συζήτηση για την αντιπολίτευση στον Σι κάνει τις φήμες αληθοφανείς. Παρά την έλλειψη αποδείξεων ότι ο Σι αντιμετωπίζει εσωτερική αντιπολίτευση, οι εικασίες επιμένουν. Αυτό ενισχύει την αληθοφάνεια της φήμης, ή την ελπίδα για κάποιους, ότι ο Σι θα συλληφθεί», ανέφερε. Η Φρίντα Γκίτις, αρθρογράφος σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής και πρώην ανταποκρίτρια του CNN, απέρριψε επίσης τις «άγριες φήμες» που προέρχονται από την Κίνα. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σφύζουν από ισχυρισμούς ότι έγινε πραξικόπημα στην Κίνα, ότι ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια», ανέφερε.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο πρόεδρος Σι βρέθηκε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Αλλά και η εφημερίδα South China Morning Post, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δεν ανέφερε τίποτα για πραξικόπημα ή πολιτική αναταραχή στην Κίνα. Έχει αναρτήσει δεκάδες tweets τις τελευταίες 24 ώρες για διάφορα θέματα που αφορούν την Κίνα και τον κόσμο, αλλά ούτε καν μια μακρινή νύξη για την υποτιθέμενη εξέλιξη στο Πεκίνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA