Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Η Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο. Το κύριο μεταρρυθμιστικό κόμμα του Ιράν το Σάββατο (24 Σεπτεμβρίου) προέτρεψε το κράτος να ακυρώσει την απαίτηση για υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ μετά τον θάνατο της κοπέλας.

Διαβάστε ακόμη: Μαχσά Αμινί: Γυναίκες από το Ιράν έκοψαν τα μαλλιά τους κι έκαψαν μαντήλες στο Σύνταγμα

Σύμφωνα με νόμο που ισχύει στη χώρα από το 1983, οι γυναίκες, Ιρανές και ξένες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, πρέπει να βγαίνουν έξω με το κεφάλι τους με μαντίλα και το σώμα τους καλυμμένο με ένα φαρδύ ρούχο μήκους. Οι μεταρρυθμιστές απαιτούν επίσης από την Ισλαμική Δημοκρατία να ανακοινώσει «επισήμως το τέλος των δραστηριοτήτων της αστυνομίας ηθικής» και «να δώσει το έναυσμα για ειρηνικές διαδηλώσεις», προσθέτει το κείμενο. Το κόμμα ζήτησε επίσης τη σύσταση μιας «αμερόληπτης» εξεταστικής επιτροπής για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και την «άμεση απελευθέρωση των πρόσφατα συλληφθέντων».

Από την άλλη, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, οργισμένοι οπαδοί του καθεστώτος - γυναίκες με τσαντόρ και άνδρες με τη στολή των πολιτοφυλάκων Μπασίτζ- κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», χαρακτηρίζοντας τις γυναίκες και τους νέους που διαδηλώνουν εναντίον των κυβερνώντων «στρατιώτες του Ισραήλ» και απαιτώντας «να εκτελεστούν όσοι προσβάλλουν το Κοράνι».

Το ισλαμικό καθεστώς αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πρόκληση από το τσουνάμι των βίαιων ταραχών του 2019, που πυροδοτήθηκαν από την αλματώδη αύξηση στην τιμή της βενζίνης και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, πολίτες και αστυνομικούς. Αυτή τη φορά, το κύμα των διαδηλώσεων ξεκίνησε ως εξέγερση γυναικών - ορισμένες από τις οποίες έκαιγαν δημοσίως τις μαντίλες τους και έκοβαν τις κοτσίδες τους- που απαιτούσαν να σταματήσει η καταπίεσή τους. Ωστόσο, η μαζική συμμετοχή νέων, αλλά και ηλικιωμένων, έχει δώσει χαρακτηριστικά ευρύτερης κοινωνικής διαμαρτυρίας και αποκτά ανοιχτά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς τα συνθήματα εναντίον του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενεΐ, και του ίδιου του ισλαμικού καθεστώτος με έναν εμφύλιο να μοιάζει προ των πυλών.

Δεκάδες νεκροί στις διαδηλώσεις 

Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας πυροδότησε νυχτερινές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του Ιράν στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημη αναφορά. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν επίσης. Μόνο στην επαρχία Γκουιλάν (βόρεια), «739 ταραχοποιοί, μεταξύ των οποίων 60 γυναίκες» συνελήφθησαν, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μιλώντας για τους διαδηλωτές. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οργή στο Ιρακινό Κουρδιστάν 

Δεκάδες Κούρδοι του Ιράκ και του Ιράν διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που κατέρρευσε και πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία της Αμινί, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Αρμπίλ φωνάζοντας «Θάνατος στον δικτάτορα», ένα σύνθημα που αφορούσε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», φώναζαν άλλοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν Κούρδοι του Ιράν που ζουν αυτοεξόριστοι στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Η Αμινί συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Οι νέοι ζητούν ελευθερία

«Σκότωσαν (την Αμινί) επειδή μια τούφα μαλλιά έβγαινε από το χιτζάμπ της. Οι νέοι ζητούν ελευθερία. Ζητούν δικαιώματα για όλους επειδή όλοι δικαιούνται αξιοπρέπεια και ελευθερία», είπε ο Ναμάμ Ισμαϊλί, ένας Ιρανός Κούρδος από το Σαρντάστ, μια πόλη στο βορειοδυτικό Ιράν. «Δεν είμαστε κατά της θρησκείας, δεν είμαστε κατά του Ισλάμ, θέλουμε η θρησκεία να διαχωριστεί από την πολιτική», είπε από την πλευρά του ο Μαϊσούν Ματζιντί, Κούρδος ηθοποιός και σκηνοθέτης με καταγωγή από το Ιράν που ζει στην Αρμπίλ.

Απάντηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Το πυροβολικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν βομβάρδισε στρατιωτικές βάσεις αντιιρανικών οργανώσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Στοχοθετήθηκαν «τα αρχηγεία αντιιρανών τρομοκρατών» που εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσε η τηλεόραση, αναφερόμενη σε κουρδικές αντάρτικες οργανώσεις. Η Τεχεράνη κατηγορεί οργανώσεις ένοπλων, αντιφρονούντων Κουρδοϊρανών για τις πρόσφατες ταραχές στη χώρα, ιδίως στα βορειοδυτικά όπου ζει η μεγάλη πλειοψηφία των 10 εκατομμυρίων Κούρδων του Ιράν και που τώρα εξαπλώθηκαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ιράν κατά ΗΠΑ για την πρόσβαση στο διαδίκτυο

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη επέκρινε σήμερα την κίνηση της Ουάσινγκτον να προβεί σε εξαιρέσεις από τις κυρώσεις προκειμένου να βοηθήσει στην παροχή πρόσβασης διαδικτύου σε Ιρανούς κατά τη διάρκεια πανεθνικών διαδηλώσεων, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Σύμφωνα με την Ισλαμική Δημοκρατία αυτή η κίνηση συμβαδίζει με την εχθρική στάση της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης. «Με τη ελάφρυση ορισμένων κυρώσεων σχετικά με τις επικοινωνίες- διατηρώντας παράλληλα τη μέγιστη πίεση - οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προωθήσουν τους στόχους τους εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA