Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ελαφρώς μειωμένους ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία συμμετοχής στις εκλογές στην Ιταλία σε σχέση με το 2018. Ετσι, το απόγευμα το ποσοστό συμμετοχής άγγιζε το 20% που είναι χαμηλότερο από αυτό που καταγράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Η Τζόρτζια Μελόνι φαντάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί στις κρίσιμες σημερινές εκλογές, καθώς οι Ιταλοί προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες οι οποίες αναμένεται να κλείσουν στις 8 ώρα Ελλάδας. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, τόνισε ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Το ξέσπασμα του πατέρα κατά των μουλάδων στο μνήμα της Μαχσά Αμινί

«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε». «Θα είμαι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης», είπε ο 86χρονος πρώην πρωθυπουργός που συμμετέχει με το κόμμα του στο μπλοκ των παρατάξεων της δεξιάς μαζί με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι και τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Θα είμαι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης» στην Ιταλία.

Ουρές στα τμήματα στη Ρώμη

Με βάση τα νέα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία καλύπτουν το 95% των δήμων της χώρας, η προσέλευση στις κάλπες, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, διαμορφώθηκε στο 19,09%. Την ίδια ώρα, στις εκλογές του 2018, είχε ψηφίσει το 19,49%των εχόντων δικαίωμα. Στη Ρώμη, παράλληλα, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, κυρίως, στους αριθμούς προτεραιότητας που δίδονται στους πολίτες, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και, γενικότερα, ο κίνδυνος νοθείας.

Ετσι θα προκύψει η κυβέρνηση

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. Ένα ποσοστό 44% και η κατάκτηση του 80% των μονοεδρικών είναι αρκετό για να αποτελέσει μια αριθμητικά συμπαγή πλειοψηφία, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. Φαίνεται περισσότερο από πιθανό το τέλος των κυβερνήσεων εθνικής ενότητας, που απορρίφθηκαν από όλους τους κύριους ηγέτες, με εξαίρεση τον Κάρλο Καλέντα. Η διεθνής θέση της Ιταλίας δεν αμφισβητείται, αλλά ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεται κανείς στην Ευρώπη είναι απολύτως ανοιχτό κεφάλαιο, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, Corriere Della Serra. Υπάρχουν δύο Ιταλίες, πιο χωρισμένες από πριν μεταξύ Βορρά και Νοτίου. Και τα πεπρωμένα των ηγετών διακυβεύονται, τόσο για τους νικητές που φιλοδοξούν να κατακτήσουν κορυφαίες θέσεις, όσο και για τους ηττημένους: ανάλογα με τις ψήφους που θα πάρουν, κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω…

Εάν η Ακροδεξιά κερδίσει την πλειοψηφία

Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι αυτή του συνασπισμού κυβέρνησης. Εάν η Τζόρτζια Μελόνι κερδίσει την πλειοψηφία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ορέξεις των συμμάχων της, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη και να αυξηθούν εάν τα αποτελέσματά τους δεν ήταν ικανοποιητικά. Δεν είναι μυστικό ότι ο Σαλβίνι φιλοδοξεί να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως δεν είναι μυστικό ότι η Μελόνι είναι τουλάχιστον θεωρητικά διαθέσιμη για να δώσει αυτό το… τυράκι στη Λέγκα. Το Εσωτερικών, από την άλλη, μαζί με τα Υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών και Άμυνας, είναι τα υπουργεία στα οποία, περισσότερο από άλλα, θα παρακολουθεί ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Εκνευρίστηκε η Μελόνι από τις ουρές και τα media 

Στο μεταξύ, η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για απόψε στις 10 ώρα Ιταλίας, δηλαδή μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε σε σχολείο της Ρώμης, σήμερα το πρωί στις 11 τοπική ώρα. 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι  η απόφασή της αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.  Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας υπογράμμισε: «σήμερα μπορείς να συμβάλεις στο να γραφτεί ιστορία. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί». 

Οι αριθμοί των εκλογών

Οι ψηφοφόροι που καλούνται να ψηφίσουν είναι 50.869.304 εκ των οποίων οι 4.741.790 στο εξωτερικό. Από τους 46.127.514 ψηφοφόρους στην Ιταλία, το 51,74% είναι γυναίκες και το υπόλοιπο 48,26% είναι άνδρες. Το εκλογικό σώμα περιλαμβάνει 2.682.094 ενήλικες που για πρώτη φορά, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 58 του Συντάγματος, θα μπορούν να ψηφίσουν όχι μόνο την Βουλή, αλλά και να εκλέξουν τη Γερουσία της Δημοκρατίας. Από τους νέους ψηφοφόρους είναι 1.302.170 γυναίκες και 1.379.924 άνδρες.

Στη Ρώμη οι περισσότεροι ψηφοφόροι: Η Λομβαρδία με 7.505.133 ψηφοφόρους είναι η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, η Valle d'Aosta με συνολικά 98.187 ψηφοφόρους η περιφέρεια με το χαμηλότερο αριθμό ψηφοφόρων. Ο δήμος Rocca de 'Giorgi, στην επαρχία της Παβίας, με μόνο 25 ψηφοφόρους (13 άνδρες και 12 γυναίκες) είναι το σώμα με το μικρότερο εκλογικό σώμα, ενώ η Ρώμη με 2.055.382 (εκ των οποίων 1.096.575 γυναίκες και 958.807 άνδρες) είναι η πόλη με το μεγαλύτερο.

61.000 εκλογικά τμήματα: Στην εθνική επικράτεια υπάρχουν 61.566 εκλογικά τμήματα που θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 23:00 την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Σε κάθε τμήμα θα υπάρχει ένας πρόεδρος, ένας γραμματέας και τέσσερις ταμείες. Το εκλογικό τμήμα μπορεί να λειτουργήσει με τουλάχιστον τρία μέλη, επομένως τουλάχιστον 180 χιλιάδες άτομα θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Πάνω από 20.000 σχολεία για εκλογικά τμήματα: Τα περισσότερα από 60.000 εκλογικά τμήματα βρίσκονται σε 22.586 κτήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι σχολεία τα οποία λοιπόν, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα έως και τη Δευτέρα 26.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA