Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 είναι πολύ πιθανό να αχρηστευθεί για πάντα, μετά τις διαρροές που έγιναν στους Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική, όπως τονίζουν οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μάλιστα, εάν οι διαρροές αυτές δεν επισκευαστούν άμεσα, μεγάλος όγκος νερού θα μπει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel. Πάντως, ο ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τιμές στο φυσικό αέριο για την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου. 

Διαβάστε ακόμηΕνεργειακή κρίση: Στα ύψη η ζήτηση για ηλεκτρικές κουβέρτες στην Ευρώπη, γράφει το Bloomberg

Την ίδια στιγμή, ρωσικά drones, βατραχάνθρωποι και υποβρύχια εξετάζονται ως πιθανοί τρόποι πρόκλησης δολιοφθοράς στους συγκεκριμένους αγωγούς φυσικού αερίου, με τους Αμερικανούς να έχουν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει προσπάθεια δολιοφθοράς στους αγωγούς και να επιμένουν ότι οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν σαμποτάζ. Φυσικά, τον ισχυρισμό των Αμερικανών πληροφοριοδοτών τον απορρίπτει η Ρωσία, με τη Μόσχα να μιλά για «βλακώδεις κατηγορίες». Πάντως, η CIA έστειλε «στρατηγική προειδοποίηση» σε Ευρωπαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, το καλοκαίρι ότι οι αγωγοί κινδύνευαν, σύμφωνα με το Der Spiegel το βράδυ της Τρίτης, αν και αρνήθηκαν να πουν εάν η Ρωσία προσδιορίστηκε ως νούμερο ένα κίνδυνος. Η προειδοποίηση δεν ήταν συγκεκριμένη και δεν προσδιόριζε ώρα ή τοποθεσία για την πιθανή επίθεση, συμπλήρωναν οι New York Times. Σεισμολόγοι, ωστόσο, ανέφεραν υποβρύχιες εκρήξεις πριν εμφανιστούν οι διαρροές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», δήλωσε ο Μπγιορν Λουντ του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας, μετέδωσε το BBC. Σοβαρές υποψίες για την επίθεση δείχνουν προς το Κρεμλίνο με Ευρωπαίους αξιωματούχους να ενημερώνουν την Washington Post, επίσης το βράδυ της Τρίτης, ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι άλλο από ρωσικό σαμποτάζ». Ωστόσο, για την ώρα δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να κατηγορήσουν δημόσια τη Μόσχα, πρόσθεσαν οι ίδες πηγές.

Υπερσύγχρονα υποβρύχια στη διάθεση του Κρεμλίνου

Η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο κατασκοπευτικών υποβρυχίων παγκοσμίως και έχει περάσει χρόνια αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές τους. Το Belgorod - ένα stealth πυρηνικό υποβρύχιo - μπορεί να σαμποτάρει υποθαλάσσια καλώδια και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει έναν αγωγό, είπαν ειδικοί και αναλυτές. Aπό την άλλη, σύμφωνα με τον Guardian, αναφέρεται ότι τέτοια επίθεση μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιούνταν από κάποιο υποβρύχιο λόγω μικρού βάθους.

Τα υποβρύχια Drones ή αλλιώς υποβρύχια τσέπης

Η Μόσχα πάντως έχει δαπανήσει τεράστια ποσά σε υποβρύχια drones που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το πλήγμα στους αγωγούς και έχουν έδρα έξω από την Αγία Πετρούπολη. Ετσι, αυτά τα υποβρύχια Drones θα μπορούσαν γρήγορα και με δυσκολία εντοπισμού να κινηθούν σε αυτά τα ύδατα, έχοντας πρόσβαση στη Βαλτική, μέσω του Φινλανδικού Κόλπου. Μάλιστα, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους αγωγούς αρκετές μέρες πριν την ενεργοποίησή τους, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια αποκάλυψης του υπαιτίου, πόσο μάλλον την αποτροπή μιας τέτοιας ενέργειας.

Η περιοχή είναι ιδανική για «υποβρύχια τσέπης», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το drone φεύγει από ένα υποβρύχιο, το οποίο μπορεί να παραμείνει σε απόσταση ναυτικών μιλίων από το σημείο που είναι στόχος. Αφήνει το drone-νάρκη που μεταφέρει, το οποίο πλέει με ταχύτητα περίπου δέκα κόμβων, κοντά στο βυθό», εξηγεί. «Ο στόχος είναι σταθερός, οπότε το πράγμα δεν είναι πολύ περίπλοκο».

Ρώσοι βατραχάνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά

Η τοποθεσία των εκρήξεων, σε νερά βάθους περίπου 70 μέτρων, είναι αρκετά ρηχή για να φτάσουν οι δύτες και η Ρωσία έχει άμεση πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα από το Καλίνινγκραντ, ενώ διαθέτει ένα επίλεκτο σώμα βατραχανθρώπων που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά. Σύμφωνα με τη βρετανική Sun, oι Ρωσικές ειδικές δυνάμεις είναι ένας από τους κύριους ύποπτους για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream που προκάλεσε την καταστροφή στη Βαλτική Θάλασσα.

Πίσω από την επίθεση θα μπορούσαν να ήταν οι κομάντος των ειδικών δυνάμεων των Ρώσων, - οι οποίοι εργάζονται τόσο για το ρωσικό Ναυτικό όσο και για τη GRU. Οι Ρώσοι κομάντος, «Spetsnaz» έχουν τη φήμη ότι είναι καλά οπλισμένοι, άρτια εκπαιδευμένοι και αδίστακτοι και ειδικά οι «Βατραχάνθρωποι» με τις ολόμαυρες βρεγμένες στολές τους και τα διακριτικά υποβρύχια όπλα είναι εξειδικευμένοι να εκτελούν τέτοιου τύπου επιχειρήσεις δολιοφθοράς στα βαθιά.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Επικρατέστερο σενάριο η δολιοφθορά στους Nord Stream

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για δολιοφθορά των Ρώσων. Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε τις υπόνοιες που είχαν αφεθεί από την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, η οποία είχε μιλήσει για «εσκεμμένες ενέργειες» και «όχι σε ατύχημα». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή δήλωσε ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Nord Stream Η Μαρία Ζαχάροβα «δείχνει» τις ΗΠΑ για το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου 

«Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Nord Stream θα τελειώσει αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία» αναφέρει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία μάλιστα ανήρτησε το βίντεο με τα λόγια του Τζο Μπάιντεν. «Θα βάλουμε τέλος» στον Nord Stream 2 αν τα ρώσικα τανκς περάσουν τα ουκρανικά σύνορα, ακούγεται να λέει ο Τζο Μπάιντεν. «Ο Μπάιντεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ έκαναν την απειλή τους πραγματικότητα» αναφέρει η Ζαχάροβα.

«Μια δήλωση προθέσεων και μια υπόσχεση. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Η Ευρώπη πρέπει να ξέρει την αλήθεια» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Των τριών διαρροών που προέκυψαν στους αγωγούς Nord Stream, προηγήθηκαν 2 εκρήξεις, στη Βαλτική απ’ όπου περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA