Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε ημέρα που περνάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «χτυπάει» ολοένα και πιο δυνατά τα «τύμπανα του πολέμου»! Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του τουρκικού Συμβουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη σε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, στο CNN Turk και το Kanal D, όπου μεταξύ άλλων επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα και τους συμμάχους της, λέγοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα νησιά του Αιγαίου, γιατί αυτό η Αγκυρα δεν θα το αφήσει αναπάντητο.  Στην ίδια συνέντευξη, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ανεξήγητη» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενό της», όσο και για τη «χρονική στιγμή».

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν στο CNN Turk: Απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν όπλα στα νησιά του Αιγαίου - Νέο ράπισμα από Ουάσιγκτον

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες – που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου - Ελλάδος, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο – θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν. «Θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν μπορούμε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δε θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Απαράδεκτο οι ΗΠΑ να στέλνουν όπλα στα νησιά του Αιγαίου»

Η συνέντευξη ήρθε λίγο μετά την επιθετική ανακοίνωση της Αγκυρας, αλλά και την ηχηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη θέση για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου! «Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια χώρα που είναι τόσο σημαντική στο ΝΑΤΟ, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ που είτε αγνοούν είτε και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Θα σταματήσουμε; Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Έχουμε περίπου 40.000 στρατιώτες εκεί. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Λωζάνη και κάνουν τέτοια βήματα».

Για τα F-16 ανέφερε: «Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι πως πρέπει να μας δώσουν τα F-16. Πήραμε απαντήσεις σ' αυτή την κατεύθυνση και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας. Μας είπαν ότι «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων». Κατά τη διάρκεια της επίσης, συνάντησα Ρεπουμπλικάνους. Οι συζητήσεις ήταν θετικές. Είπαν ότι θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν». Πριν ξεκινήσει, μάλιστα, η συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν, στο CNN Turk για ακόμα μια φορά αναλυτές «ξεδίπλωσαν» την τουρκική προπαγάνδα με χάρτες στους οποίους αναφέρουν τα νησιά που θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, σύμφωνα με την Άγκυρα, έχοντας εκ νέου βάλει... φωτιά στη μονταζιέρα για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα της γειτονικής χώρας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται

Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτημα που του τέθηκε για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, τόνισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA