Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία αποστροφή του λόγου του υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Μοχάμεντ Ουν στην προ δεκαημέρου συνέντευξη του στην αραβική εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο, «Asharq Al-Awsat», αποκάλυψε τις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες Τρίπολης και Αγκυρας στην κατεύθυνση ενεργοποίησης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. «Το 40% των τοποθεσιών όπου είναι πιθανό να ανακαλυφθεί πετρέλαιο βρίσκονται στην περιοχή, που θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας», είχε αναφέρει ο Λίβυος αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλοντας τη συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων στη θαλάσσια περιοχή, που ορίζεται από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο, δεν έχει ψηφιστεί καν από το λιβυκό κοινοβούλιο και μεταξύ άλλων, «εξαφανίζει» το Καστελόριζο και αφαιρεί την προς ανατολάς ελληνική υφαλοκρυπίδα-ΑΟΖ στον άξονα Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη. 

Γεωγραφικός εγκλωβισμός της Ελλάδας

Η υπογραφή της συμφωνίας για έρευνες υδρογονανθράκων από τουρκικές εταιρείες στη Λιβύη συνιστά μία πολύ σοβαρή εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα με την Τουρκία να επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα σε ένα ακόμα κρίσιμο πεδίο. Το καθεστώς Ερντογάν παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και εκμεταλλευόμενο τις συγκυριακές πολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες στη Λιβύη στοχεύει στην εξασφάλιση του απόλυτου ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της τουρκικής επεκτατικής στρατηγικής, που αποσκοπεί στην υφαρπαγή των φυσικών πόρων όλων των χωρών της περιοχής και στο γεωγραφικό εγκλωβισμό της Ελλάδας, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση του τουρκικού περιφερειακού ηγεμονισμού. 

Με βάση τα νέα δεδομένα, η με οποιονδήποτε τρόπο ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, εκτός των επιπτώσεων, που θα έχει στο πεδίο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, θα χαράξει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της Μεσογείου ανατρέποντας τον υφιστάμενο γεωστρατηγικό χάρτη. Για το λόγο αυτό, οι παραπάνω, εκ των πραγμάτων, σημαντικές εξελίξεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής καθώς και την Ευρώπη συνολικά. Ειδικά στις παρούσες έκτακτες συνθήκες ενεργειακού συναγερμού εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, στις οποίες η χώρα μας αναδεικνύεται στον σπουδαιότερο κόμβο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Ακυρη συμφωνία

Η υπογραφή της νέας συμφωνίας στη Λιβύη δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης, που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2019, αποτελεί μνημείο παρανομίας καθώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της κυριαρχίας των γειτονικών παράκτιων κρατών ως προς τις θαλάσσιες ζώνες τους. Εκτός από τη χώρα μας, την υπογραφή του έχουν επικρίνει έντονα η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και οι ΗΠΑ και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για μία άκυρη συμφωνία αφού δεν πληροί τις νομικές προϋποθέσεις, που θέτει το διεθνές δίκαιο και θεμελιώνουν την εγκυρότητα της, με κύρια την έγκριση της μόνο από την τουρκική εθνοσυνέλευση και όχι από το λιβυκό κοινοβούλιο, το οποίο απέρριψε, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε, και η νέα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες. 

Βέβαια, η άποψη της διεθνούς κοινότητας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι νομικά δεσμευτικό και αντίκειται στους καθιερωμένους λιβυκούς και διεθνείς κανόνες, δε φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από τον Τούρκο πρόεδρο, στην προσπάθεια του να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη. Ομως εάν η περίπτωση της υποδειγματικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας βρίσκεται μακριά από την αντίληψη, που έχει η Αγκυρα για το δίκαιο εν γένει, η αντίστοιχη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για την ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ, που ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποτελεί την «κόκκινη γραμμή», η παραβίαση της οποίας από την Τουρκία δε θα γίνει ανεκτή, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA