Μενού
  • Α-
  • Α+

«Βόμβα» που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία «έριξε» ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. «Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω απ’ όλα την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» από τη Χερσώνα όπου τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών «απειλούν άμεσα τη ζωή των κατοίκων», πρόσθεσε. Ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βλαντίμιρ Σάλντο είπε ότι οι κάτοικοι τεσσάρων πόλεων θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο Σουροβίκιν υποστήριξε επίσης ότι «το ουκρανικό καθεστώς επιχειρεί να διασπάσει την άμυνά μας» συγκεντρώνοντας «όλες τις εφεδρείες του» για αυτήν την αντεπίθεση. Η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη», ιδίως στην πόλη Χερσώνα, λόγω των ουκρανικών πληγμάτων εναντίον «κοινωνικών, οικονομικών και βιομηχανικών υποδομών», συνέχισε. Μεταξύ των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς είναι μεταξύ άλλων το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και η γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Λόγω των πληγμάτων, παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό. Ο Σουροβίκιν έκανε μάλιστα λόγο για «άμεση απειλή για τη ζωή των κατοίκων». Οι μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών. Δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», κατέληξε, με την τελευταία έκφραση να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία δεδομένου πως πολλοί αναλυτές έκριναν πως αναφέρεται στη χρήση πυρηνικών όπλων προκειμένου ο ρωσικός στρατός να «γυρίσει» την κατάσταση υπέρ του! 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως η στρατιωτική κατάσταση είναι «τεταμένη», ιδίως στην περιοχή γύρω από τη Χερσώνα, στα νότια, όπου ετοιμάζεται εκκένωση πολλών περιοχών. «Η κατάσταση στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24. «Ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών» συνέχισε ο Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων πριν από δέκα ημέρες. Όπως είπε, τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ».

Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν κοντά στις ακτές της Αλάσκας

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πολεμική αεροπορία αναχαίτισε τη Δευτέρα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 κοντά στις ακτές της Αλάσκας, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της αεροπορικής ασφάλειας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD). Δύο καταδιωκτικά «αναχαίτισαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά ρωσικά Tu-95 Bear-H κατά την είσοδό τους στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Αλάσκας», δήλωσε η NORAD σε ανακοίνωση. Τα ρωσικά αεροσκάφη «έμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Καναδά», διευκρίνισε η βορειοαμερικανική διοίκηση.

Η ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής άμυνας (Adiz) είναι μια περίμετρος στην οποία η αεροπορική κυκλοφορία παρακολουθείται από τον στρατό μιας ή περισσοτέρων χωρών, πέραν του εθνικού εναερίου χώρου της, για να έχει επιπλέον χρόνο να αντιδράσει σε περίπτωση εχθρικού ελιγμού. Η ζώνη της Αλάσκας εκτείνεται έως και 320 χλμ από τις ακτές. Την στιγμή όπου η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι μεγάλη λόγω των πυρηνικών απειλών της Μόσχας, ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε ότι η ρωσική δραστηριότητα στην αμερικανική ζώνη αναγνώρισης «δεν θεωρείται ως απειλή ή ως πρόκληση». Οι αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών σε αυτή την ζώνη που βρίσκεται πολύ κοντά στην ρωσική Άπω Ανατολή είναι σχετικά συχνές.

«Η NORAD χρησιμοποιεί μια πολυ-επίπεδη άμυνα δορυφόρων, ραντάρ εδάφους, αερομεταφερόμενων ραντάρ και μαχητικών αεροσκαφών για την ταυτοποίηση οποιουδήποτε αεροσκάφους και την αναγνώριση κάθε ανάρμοστης ενέργειας» προειδοποίησε ο αμερικανικός στρατός. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά επιλογών για να προασπίσουμε στην κυριαρχία της Βόρειας Αμερικής και της Αρκτικής». Η Ρωσία διεξάγει την ετήσια στρατιωτική άσκηση «Grom» αυτήν την χρονική περίοδο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA