Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία της Πενσιλβάνια έναντι του τουρκικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, Μεχμέτ Οζ στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Οζ υπήρξε ο «εκλεκτός» των Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ από την άλλη ο Φέτερμαν έχει στο παρελθόν εκφράσει αρκετά φιλικές θέσεις για την ελληνοαμερικανική και ελληνορθόδοξη κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη: Ενδιάμεσες εκλογές: Το «κόκκινο κύμα» δεν ήρθε - Τα δεδομένα για Βουλή και Γερουσία

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στα τέλη Οκτωβρίου όπως τις μεταφέρει το «National Herald», ο γερουσιαστής πλέον Φέτερμαν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσχεση από την Τουρκία χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Ιερατικής Σχολής της Χάλκης και τις παρεμβάσεις στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή. «Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο για μένα όσο και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ένας τομέας ιδιαίτερης ανησυχίας για μένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου Αμερικάνοι δικομματικοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία [...] και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

«Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη», είπε επίσης ο Φέτερμαν. Και συνέχισε: «Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελλήνων Ορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρέμβει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει στην εκκλησία τις κατασχεθείσες περιουσίες, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και να επαναλειτουργήσει τη Σχολή της Χάλκης». «Γνωρίζω τη μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Τουρκία και υποστηρίζω σθεναρά την επείγουσα ανάγκη του προέδρου Μπάιντεν και του υπουργού Μπλίνκεν να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Ανυπομονώ να υποστηρίξω την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα σε αυτόν τον αγώνα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν και τις ανοίκειες επιθέσεις σε βάρος του

Ο Οζ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αντιμετώπιζε ερωτήματα σχετικά με την πραγματική του σχέση με την πολιτεία. Ο Οζ έζησε στο Νιου Τζέρσεϊ για δεκαετίες πριν μετακομίσει στην Πενσυλβάνια τον Οκτώβριο του 2020, σε ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του. Μόλις λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για γερουσιαστής των ΗΠΑ στην πολιτεία. Μετά το εγκεφαλικό του επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Φέτερμαν δήλωσε ότι «παραλίγο να πεθάνει», η εκστρατεία του Οζ είχε εξαπολύσει δυσάρεστες επιθέσεις με μια βοηθό του Οζ, τη Ρέιτσελ Τριπ, να ισχυρίζεται ότι ο Φέτερμαν μπορεί να μην είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο αν «είχε φάει ποτέ στη ζωή του ένα λαχανικό». Οι επιθέσεις αποδείχθηκαν τελικά μάταιες, ωστόσο, και ο Φέτερμαν θα αντικαταστήσει τον αποχωρούντα Ρεπουμπλικάνο Πατ Τούμι στη Γερουσία το επόμενο έτος - προς μεγάλη χαρά των Δημοκρατικών της Πενσυλβάνια.

Η νίκη Φέτερμαν δίνει μια σημαντική έδρα για τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε θρίλερ και σημαδεύτηκε από ανατροπές και ερωτήσεις από... δολοφονίες ζώων μέχρι και θέματα υγείας αναφορικά με τον Δημοκρατικό υποψήφιο. «Το πρωί τηλεφώνησα στον Τζον Φέτερμαν και του έδωσα συγχαρητήρια. Εύχομαι σε αυτόν και την οικογένειά του ό,τι καλύτερο, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά αφού θα είναι γερουσιαστής μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκστρατεία ήταν εμπειρία ζωής, κρατώ τις αναμνήσεις και θα θυμάμαι τους ανθρώπους που γνώρισα. Οι κάτοικοι της Πενσυλβανίας εμφανίστηκαν με πάθος και όραμα για ένα λαμπρό μέλλον. Αυτό μου έδινε έμπνευση» δήλωσε μετά τα αποτελέσματα ο «Dr. Oz».

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα και χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις. Με τολμηρή ηγεσία που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική αλλαγή. Ως γιατρός, πάντα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω τους άλλους να θεραπευτούν. Γι' αυτό έθεσα υποψηφιότητα για τη Γερουσία. Ελπίζω να ξεκινήσουμε τη διαδικασία θεραπείας ως έθνος σύντομα» συμπλήρωσε ο τουρκικής καταγωγής υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA