Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, με φωτογραφίες να αρχίζουν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φαίνεται να έχει υψωθεί η ουκρανική σημαία στο κέντρο της πόλης. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Στην καθημερινή του ενημέρωση που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το υπουργείο δήλωσε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου. Παράλληλα, ανέφερε ότι η αποχώρηση ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Μόσχας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σημειώνεται πως η Χερσώνα ήταν από τις πρώτες περιοχές που η Ρωσία κατέλαβε ενώ σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τον προηγούμενο μήνα αποφάσισε να ενσωματωθεί στη Ρωσία με ποσοστό άνω του 90%. Οι φόβοι των Ουκρανών πλέον είναι αν πρόκειται όντως για αποχώρηση των στρατευμάτων από αδυναμία ή μια νέα παγίδα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους από τα πεδία συρράξεων στη Χερσώνα έχουν ναρκοθετήσει τα εδάφη.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Κρεμλίνο: Το καθεστώς στη Χερσώνα μένει ως έχει

Είναι χαρακτηριστικό πως το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή, την οποία η Μόσχα έχει κηρύξει τμήμα της Ρωσίας αφού προχώρησε στην προσάρτησή της από την Ουκρανία. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλνίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το καθεστώς της περιοχής είναι «καθορισμένο και συγκεκριμένο» και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές.

«Είναι ένα θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας -- είναι νομικά συγκεκριμένο και καθορισμένο. Δεν υπάρχουν αλλαγές και δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει μετανιώσει που ανακοίνωσε την προσάρτηση της Χερσώνας και τριών άλλων περιοχών σε μια θριαμβευτική εκδήλωση στη Μόσχα στις 30 Σεπτεμβρίου. Στα πρώτα δημόσια σχόλια από το Κρεμλίνο από τότε που ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη της Χερσώνας προς την αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ήταν μια απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο Άμυνας και ότι δεν έχει «τίποτα να προσθέσει».

Επιφύλαξη Στόλτενμπεργκ για την αποχώρηση των Ρώσων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιμετώπισε επιφυλακτικά την απόσυρση από την ουκρανική πόλη της Χερσώνας των ρωσικών στρατευμάτων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη χθες Πέμπτη. «Καταγράψαμε τη ρωσική ανακοίνωση περί υποχώρησης από τη Χερσώνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στο πεδίο τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, έχοντας πλάι του την Τζόρτζα Μελόνι, την επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία.

Ο επικεφαλής του NATO τόνισε πως η Ρωσία συνεχίζει να δυσκολεύεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. «Αυτό που είναι σαφές είναι πως η Ρωσία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και αν (σ.σ. οι δυνάμεις της) εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, θα πρόκειται για ακόμη μια νίκη για την Ουκρανία», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες βράδυ ότι ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν 40 τοποθεσίες γύρω από τη Χερσωνα καθώς ο στρατός της Ρωσίας αποσύρεται, την επομένη της ανακοίνωσης της Μόσχας πως μονάδες της που ήταν αναπτυγμένες στη Χερσώνα θα εγκαταλείψουν αυτή την πόλη καίριας σημασίας.

«Ο αριθμός των ουκρανικών σημαιών που επέστρεψαν εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αμυντικής επιχείρισης έχει φθάσει ήδη τις δεκάδες», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. Προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω «χιλιάδες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και πυρομαχικά». Σε περίπου 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα οι Ρώσοι έχουν εγκατασπείρει νάρκες, συμπλήρωσε ο κ. Ζελένσκι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA