Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και απάντησε στις επικρίσεις ότι στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τις μελλοντικές εξελίξεις, τονίζοντας πως τότε υπήρχαν κι άλλα προβλήματα πέρα από τις σχέσεις Κιέβου – Μόσχας Συγκεκριμένα, η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε στο Spiegel και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η Μέρκελ δήλωσε ότι είχε στόχο να συγκαλέσει ευρωπαϊκές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το έτος πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία, αλλά συνειδητοποίησε ότι τελικά δεν θα είχε καμία πιθανότητα να επηρεάσει τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς βρισκόταν στο τέλος της θητείας της.

Έτσι, είπε ότι η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν μια ανεξάρτητη μορφή συνομιλίας με τον Πούτιν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2021, το τελευταίο καλοκαίρι που η Μέρκελ βρισκόταν στην εξουσία. «Αλλά δεν είχα πια τη δύναμη να επιβληθώ γιατί, τελικά, όλοι ήξεραν ότι το φθινόπωρο θα αποχωρούσα», πρόσθεσε στη συνέχεια. Επίσης, τόνισε πως «όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στο 2013 και το 2014 σαν να μην συνέβαινε τίποτα άλλο εκτός από τη συμφωνία του Μινσκ (ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία) και ρωτούν πώς μπόρεσα να αφήσω την Ουκρανία, η απάντηση για μένα είναι πολύ εύκολη».

«Υπήρχαν, επίσης, οι ομοσπονδιακές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού, υπήρχε πάντα Ελλάδα, έσπασα τη λεκάνη μου. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, όλοι μιλούν για τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά κανείς δεν μιλάει για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάποια στιγμή κάποιος θα ρωτήσει “πώς μπόρεσες να το ξεχάσεις αυτό;”. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με ποιους νόμους. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη», είπε μεταξύ άλλων.

Ακόμα, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται, τονίζει ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, «προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας». Σήμερα, προσθέτει, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι και πάλι γεμάτος επιπλοκές. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται τα μοτίβα. Η φρίκη εξαφανίζεται μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες. Αλλά εξαφανίζεται επίσης και το πνεύμα της συμφιλίωσης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA