Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζοντας πως τα πιο «σκληρά» στρατεύματα οι Τσετσένοι και οι Μπουριάτ ενώ χαρακτήρισε ως γενοκτονία τον μεγάλο λιμό του Χολοντομόρ που προκάλεσε η Ρωσία στην Ουκρανία τη δεκαετία του ‘30. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε τις δηλώσεις «διαστροφή».
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξημένη η απειλή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, προειδοποιεί ο ΟΑΧΟ
Σε συνέντευξή του στο ιησουιτικό περιοδικό America, ο Πάπας Φραγκίσκος ρωτήθηκε για την προφανή απροθυμία του να καταδικάσει ευθέως τη Ρωσία για τον πόλεμο. Απαντώντας είπε ότι έλαβε «πολλές πληροφορίες για τη σκληρότητα των στρατευμάτων» και συμπλήρωσε: «γενικά οι πιο σκληροί είναι ίσως εκείνοι που είναι από τη Ρωσία, αλλά δεν είναι της ρωσικής παράδοσης, όπως οι Τσετσένοι, οι Μπουριάτ και ούτω καθεξής». Ο Πάπας τόνισε πως στην Ουκρανία «ο εισβολέας είναι το ρωσικό κράτος».
Ο Πάπας είπε επίσης ότι έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πολλές φορές ενώ επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω του πρέσβη στην Αγία Έδρα. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν καταδικάζει ευθέως τον πρόεδρο Πούτιν, είπε: «Μερικές φορές προσπαθώ να μην γίνω συγκεκριμένος για να μην προσβάλλω και μάλλον καταδικάζω γενικά, αν και είναι γνωστό ποιον καταδικάζω. Δεν είναι απαραίτητο να βάλω όνομα και επώνυμο». Αργότερα στη συνέντευξη ο Πάπας πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουν τη στάση μου, με τον Πούτιν ή χωρίς τον Πούτιν, χωρίς να τον κατονομάσω».
Από την πλευρά της η Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου: «Αυτό δεν είναι πλέον ρωσοφοβία, είναι μια διαστροφή σε ένα επίπεδο που δεν μπορώ καν να ονομάσω. Είμαστε μια οικογένεια με τους Μπουριάτ, τους Τσετσένους και άλλους εκπροσώπους της πολυεθνικής και “πολυομολογιακής” μας χώρας».
- Θέμα εβδομάδων να καταρρεύσει η αγορά για τα καύσιμα: «Ή ανοίγει το Ορμούζ ή θα δούμε τα χειρότερα»
- Αυτά ήταν χρόνια για διασκέδαση: Πόσο κόστιζαν 5 must ποτά στα 90s
- Το «σκωτσέζικο ντους» του Τραμπ, πόλεμος αντιπροτάσεων και η μεγάλη έξοδος των γιάνκηδων από την Ευρώπη
- Η τραγική ιστορία και το μοναχικό τέλος της Δαλιδά - «Όποιον άντρα αγαπώ τον καταστρέφω»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.