Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέσσερα παιδιά έχασαν μέσα σε ένα μήνα τη ζωή τους στη Βρετανία από μόλυνση με στρεπτόκκοκο Α καθώς μια θανατηφόρα βακτηριακή επιδημία πλήττει σχολεία της χώρας. Τελευταίο θύμα της αρρώστιας ήταν ο 4χρονος Μοχάμεντ Ιμπραήμ Αλί, ενώ την περασμένη Παρασκευή άφησε την τελευταία της πνοή στην Ουαλία η Χάνα Ρόουπ, επτά ετών. Επιπλέον, άλλα δύο παιδιά, που μολύνθηκαν από τον στρεπτόκοκκο Α έχασαν τις ζωές τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από 5 Δεκεμβρίου - Απειλεί με συνέπειες ο Πούτιν

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, λοιμώξεις του λαιμού και σπάνια, νόσο που απειλεί τη ζωή. Όπως αναφέρει ο Δρ Γίμι Τσόου, σύμβουλος προστασίας της υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), «οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α συνήθως οδηγούν σε ήπια ασθένεια και έχουν κοινοποιηθεί πληροφορίες στους γονείς και το προσωπικό σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα.

Αυτά περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές λοιμώξεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από τον γιατρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και οποιοσδήποτε με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο έμετο ή διάρροια θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια».

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω βήχα, φτερνίσματος και δερματικής επαφής. Άτομα άνω των 65 ετών, όσοι έχουν HIV, χρησιμοποιούν στεροειδή ή άλλα φάρμακα ή πάσχουν από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν. Η UKHSA δήλωσε ότι τα κρούσματα της νόσου είναι υψηλότερα φέτος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και αποδίδουν την αύξησή τους πιθανότατα στην άρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Παράλληλα, συμβουλεύει όσους υποφέρουν από την ασθένεια, να μην πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ή τις δουλειές τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA