Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη σημασία της απρόσκοπτης εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορoνοϊo - και κυρίως της χρήσης μάσκας - αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, η κυρία Γκάγκα επανέλαβε πως, σύμφωνα με μελέτες, το άνοιγμα των σχολείων δεν σημαίνει μεγαλύτερη διασπορά του ιού από τα ίδια τα παιδιά, καθώς φαίνεται πως αυτά κολλούν πιο δύσκολα τον κορονοϊό. Αντίθετα, αυτό που θα πρέπει να μας προβλήματιζει είναι η κινητικότητα των ενηλίκων, ιδίως όταν αυτοί δεν φορούν μάσκα. Σημείωσε, μάλιστα, πως οι υπαίθριοι χώροι, όπως οι παραλίες και οι πλατείες θα πρέπει να μας ανησυχούν πολύ λιγότερο από τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα δεν είναι οι μαθητές ή οι γονείς». «Το πρόβλημα είναι οι επαφές χωρίς μάσκα».

Η κυρία Γκάγκα σημείωσε, άλλωστε, ότι στο νοσοκομείο φτάνουν πολίτες που βρέθηκαν σε μαζέματα 10 ατόμων στις γιορτές χωρίς μάσκες. Αντίθετα, κατά τη μεγάλη συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο κατά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ οι επιστήμονες ανησυχούσαν, ο συνωστισμός δεν μετατράπηκε σε έξαρση κρουσμάτων, καθώς πάρα πολύς κόσμος φορούσε μάσκα και βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο.

«Η πανδημία δεν έχει φύγει» εξήγησε η κυρία Γκάγκα, ενώ ξεκαθάρισε πως το επόμενο διάστημα - όπου ο καιρός είναι κακός και οι άνθρωποι μαζεύονται σε κλειστούς χώρους έχει ιδιαίτερη σημασία - καθώς είναι κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Η πρόεδρος εκτίμησε, τέλος, ότι η Αθήνα πέρασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ωστόσο θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξουν μολύνσεις από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Επεσήμανε ότι η Αθήνα είναι επίφοβη, καθώς είναι μια μεγάλη περιοχή και σε περίπτωση έξαρσης θα είναι και πολύ μεγάλα τα νούμερα των μολύνσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA