Μενού
  • Α-
  • Α+

Επικαλούμενο ακτιβιστές και βουλευτές της αντιπολίτευσης, το Politico χαρακτηρίζει την πανδημία ως σημείο καμπής για την Ελλάδα αναφορικά με την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας και την ευρεία εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Παρακάτω το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε:

Η Αθήνα δεν είναι ξένη σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε σκληρό lockdown από τον Νοέμβριο - αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε με μεγαλύτερη ορμή από το πρώτο - οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και η αστυνομία έχει επιβάλει το συγκεκριμένο μέτρο, με τρόπο που περιγράφεται ως υπερβολική χρήση βίας.  

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπολιτευόμενα κόμματα προειδοποιούν, τώρα, ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τις διαδηλώσεις.  

«Έχοντας χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και της οικονομίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια τεχνητή σκηνή εντάσεων για να αποσπάσει την προσοχή από τις εγκληματικές της ευθύνες», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.  

Το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας της Ελλάδας, εν τω μεταξύ, τεκμηρίωσε - κατά τους τελευταίους μήνες - πολλά περιστατικά κακομεταχείρισης κρατουμένων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών, όπως δακρυγόνα, αλλά και άλλες περιπτώσεις κατάχρησης βίας.

Η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και οργανώσεις όπως η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κ.α., αναφέρουν ότι η αστυνομική βία έχει αυξηθεί από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία, πριν από ενάμιση χρόνο ανατρέποντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αλλά ολοκληρώθηκε τον Μάιο, μια ειδική επιτροπή (σημ. Επιτροπή Αλιβιζάτου) που συστάθηκε για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί έδρασαν συχνά ατιμώρητοι όταν συμμετείχαν σε βίαια περιστατικά. Παρατήρησε επίσης, αποτυχίες στην κατάθεση σημαντικών μαρτύρων, αλλά και στην εξέταση κρατουμένων από γιατρούς, περιπτώσεις προκαταλήψεων από ανακριτικές αρχές και εντυπωσιακή ομοιότητα στις δηλώσεις αξιωματικών που κατηγορούνται για βιαιότητα.  

«Η αστυνομική βία και η ατιμωρησία έχουν βαρύ ιστορικό στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν «μεμονωμένα περιστατικά», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. «Ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, είναι αρκετά προφανές ότι υπάρχει αύξηση σε αυτά τα περιστατικά».

Απαγόρευση διαδηλώσεων  

Ο Μητσοτάκης, συνεχίζει το Politico, εξελέγη βάσει της αρχής του νόμου και της τάξης, αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέτρεψε την ανομία, ιδίως στη γειτονιά των Εξαρχείων της Αθήνας. Η χώρα και ιδιαίτερα η Αθήνα είχε συγκλονιστεί κατά καιρούς από βίαιες διαδηλώσεις κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς έγινε η καρδιά του κινήματος κατά της λιτότητας της Ελλάδας και οι δρόμοι έμοιαζαν μερικές φορές με πεδίο μάχης.  

Οι καταγγελίες ότι η αστυνομία είχε το ελεύθερο να δράσει υπό την διοίκηση Μητσοτάκη άρχισαν να εμφανίζονται μερικούς μήνες μετά την εκλογή του. Ωστόσο, η πανδημία έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας, που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή των αυστηρών κανόνων του lockdown, μεγαλύτερες εξουσίες και στη συνέχεια ακολουθήσε και η απαγόρευση των διαδηλώσεων.  

Η κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι αποφάσισε να περιορίσει ή να απαγορεύσει εντελώς τις διαμαρτυρίες, που θεωρούνται ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο διοργανωτής καθίσταται, παράλληλα, υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημία προκληθεί από τους διαδηλωτές, επικρίθηκε έντονα από κόμματα της αντιπολίτευσης και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Όλες οι διαδηλώσεις, στη συνέχεια, απαγορεύτηκαν - όταν η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο lockdown στις αρχές Νοεμβρίου. Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, πάλι, πολλές διαδηλώσεις επιτρέπονται εφόσον τηρούνται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.  

Στις 17 Νοεμβρίου - επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 εναντίον της στρατιωτικής χούντας - υπενθυμίζει το Pοlitico, η κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετους περιορισμούς, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις τεσσάρων ή περισσότερων ανθρώπων, ενώ 6.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους.  

Η ημέρα αμαυρώθηκε από περιστατικά βίας. Σε μια συγκέντρωση 1.500 μελών του ΚΚΕ, όπου τηρούνταν οι αποστάσεις, αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα και πολλοί δημοσιογράφοι ανέφεραν παρενόχληση από την αστυνομία. Μία γυναίκα έλαβε πρόστιμο, το οποίο αργότερα αποσύρθηκε, ύψους 300 ευρώ, επειδή πήγε να καταθέσει λουλούδι στο Πολυτεχνείο.  

Ενώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνέκρινε την αστυνομία με την εθνική υπηρεσία υγείας, οι εικόνες έδειξαν αστυνομικούς να περιπολούν χωρίς να φορούν σωστά τις μάσκες τους ή να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ενώ οι συλληφθέντες κρατούνται σε συνθήκες όπου δεν τηρούνταν αποστάσεις.

Η Νάντια Τζώρτζη, μια 23χρονη φοιτήτρια Ιατρικής στα Ιωάννινα, δήλωσε ότι αυτή και άλλοι ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς, χωρίς να έχουν προκαλέσει προηγουμένως, καθώς έφευγαν από το Πολυτεχνείο για να συμμετάσχουν σε πορεία 60 ατόμων, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Η αστυνομία αναφέρει ότι οι διαδηλωτές τους επιτέθηκαν πρώτοι.

Έξι από τους διαδηλωτές νοσηλεύτηκαν, ενώ 23 συνελήφθησαν και τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για καταστροφή ξένης περιουσίας, διαταραχή της ειρήνης, κατοχή όπλων (τα πανό που κρατούσαν) και παραβίαση της απαγόρευσης διαδηλώσεων, δήλωσε η Τζώρτζη. Επιπλέον, επιβλήθηκαν πρόστιμα 900 ευρώ στον καθένα.  

«Δεν έχει νόημα. Λένε ότι θέλουν να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία και για να το κάνουν αυτό σπάζουν τα κεφάλια των μαθητών», δήλωσε η Τζώρτζη. «Οι αστυνομικοί αφέθηκαν τελείως ελεύθεροι. Τα πρόσωπά τους, γεμάτα οργή, όταν χτυπούν διαδηλωτές, δείχνουν ότι δεν ακολουθούν μόνο εντολές

Κυβέρνηση: «Δεν υπάρχουν στοιχεία» για βία  

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι αρχές έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την εξουσία που έχει η αστυνομία.  

«Αυτό που αποτελεί κόκκινη γραμμή είναι η ατιμωρησία των αξιωματικών της επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Σακελλαρίδης της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σταθερές στην απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να λάβουν τα απαραίτητα νομοθετικά και πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ευρείας κλίμακας και συστημικού χαρακτήρα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματικούς επιβολής του νόμου, προτιμώντας αντ 'αυτού να αρνούνται τις καταγγελίες ή να τις απορρίπτουν ως μεμονωμένα περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Politico.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις δυνάμεις ασφαλείας. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει κλιμάκωση της αστυνομικής βίας», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή τον Δεκέμβριο, απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.    

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, συνεχάρη τον περασμένο μήνα την αστυνομία για τον χειρισμό των πρόσφατων συγκεντρώσεων και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν 262 καταγγελίες κατά της αστυνομίας.  

Παράλληλα, ωστόσο, η λίστα των περιστατικών συνεχίζει να αυξάνεται. Και πάλι στις 17 Νοεμβρίου, η αστυνομία συνέλαβε τον 24χρονο Ορέστη Κατή στην Αθήνα. Η οικογένειά του λέει ότι κυνηγήθηκε από αστυνομικούς όταν έφυγε από μία διαδήλωση, με έναν αστυνομικό να τον αναγκάζει τελικά να μπει στο σπίτι του, όπου ξυλοκόπησε τον ίδιο και τη μητέρα του που προσπάθησε να παρέμβει.

Η οικογένεια πήγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου ακολούθησε ακόμη μία σύγκρουση και ξυλοκοπήθηκαν ξανά, όπως δήλωσε. Ο πατέρας του Κατή, Δημήτρης, υπέστη ήπια καρδιακή προσβολή και έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για τέσσερις μέρες.  

«Είπαν στους γιατρούς στα Επείγοντα ότι έχω συλληφθεί και έλεγξαν τις ταυτότητές τους πριν τους αφήσουν να με εξετάσουν. Έφυγαν, μόνο όταν το σωματείο του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση», είπε ο Δημήτρης Κατής.  

Η αστυνομία, από την πλευρά της, αναφέρει ότι ο Ορέστης Κατής συνελήφθη έξω από το σπίτι του αφού επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και ότι η οικογένειά του συνελήφθη όταν «παρενόχλησαν, προσέβαλαν και προσπάθησαν να τραυματίσουν τους αστυνομικούς χρησιμοποιώντας σωματική βία και πετώντας μεταλλικά αντικείμενα». Όλοι εκτός από τον πατέρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βία εναντίον αξιωματικών, προσβολές, διαταραχή της ειρήνης και παραβίαση του νόμου περί όπλων.  

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου, εννέα γυναίκες συνελήφθησαν για συμμετοχή σε διαδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, ξεδίπλωσαν για λίγο ένα πανό έξω από τη Βουλή πριν από τη σύλληψή τους. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε αργότερα συγγνώμη για το περιστατικό αυτό, αν και οι κατηγορίες εναντίον τους δεν έχουν ακόμη απορριφθεί.  

Ανάλογα και στις 6 Δεκεμβρίου - την επέτειο του θανάτου του 15χρονου αγοριού που πυροβολήθηκε από την αστυνομία το 2008 - οπότε επιβλήθηκε και πάλι απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Η αστυνομία εμπόδισε ακόμη και απλούς πολίτες να αφήσουν λουλούδια στο μνημείο του αγοριού. Εκείνοι που το έκαναν, τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση.  

Ένα βίντεο από εκείνη τη μέρα, δείχνει αξιωματικό να καταστρέφει ένα μπουκέτο λουλούδια και να το πετά στον δρόμο. Ένα άλλο βίντεο δείχνει αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα μέσα σε ένα κτήριο και να κλωτσούν έναν διαδηλωτή στο πρόσωπο. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα και για τα δύο περιστατικά.  

«Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από το δικαίωμα στην υγεία, να προστατευθεί το δικαίωμα στην δημόσια έκφραση και ελευθερία του λόγου», δήλωσε η Δέσποινα Παρασκευά Βελουδογιάννη, υπάλληλος της Διεθνούς Αμνηστίας που ήταν μεταξύ των εννέα γυναικών που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο. «Η υγεία προστατεύεται από τη δημοκρατία, το ένα είναι προϋπόθεση για το άλλο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA