Μενού
  • Α-
  • Α+

Ειδικότερα, στο IV  (Δ΄) Τμήμα Ελεγκτικού όπου εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις  (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα,συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ., η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Στις παραπάνω ομαδικές αιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Αστυνομικών, κ.λπ.), που ανέρχονται περίπου στον ίδιο αριθμό.

Τη συγκεκριμένη ημέρα θα συζητηθούν τέσσερεις υποθέσεις συνταξιούχων υπό τη μορφή της πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.

Αναλυτικότερα, οι παραπάνω συνταξιούχοι ζητούν  δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου»  (νόμος 4387/2016), δηλαδή τις περικοπές που έγιναν και με τον μεταγενέστερο ασφαλιστικό «νόμου  Βρούτση» (νόμος 4093/2012). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το IV  Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν, οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο ΣτΕ

Όσον αφορά στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα συζητηθεί ένας μεγάλος αριθμό αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, σε δημόσια ακροαματική διαδικασία, αλλά  με περιορισμούς λόγω COVID-19. Ειδικότερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, διεκδικώντας αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, μεταξύ άλλων, και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA