Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη εξέφρασε η σύγκλητος του ΕΚΠΑ, η οποία επισημαίνει: «Η ανάθεση της φύλαξης σε όργανα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν ελέγχονται από αυτήν, αντιβαίνει στον συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου».

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, αφού έλαβε υπόψη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των ΑΕΙ και τις σχετικές αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα:

1. Δηλώνει ότι η ανάγκη ενισχυμένης και διαρκούς φύλαξης των χώρων του Πανεπιστημίου (στο ΕΚΠΑ ιδιαίτερα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου) είναι υπαρκτή και ότι το πρόβλημα πρέπει επειγόντως να επιλυθεί με τρόπο αποτελεσματικό και οριστικό.

2. Αναγνωρίζει ότι ο έλεγχος εισόδου σε κτήρια του Πανεπιστημίου είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή της σε συγκεκριμένα κτήρια ειδικού ενδιαφέροντος (εργαστήρια με ειδικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες, χώροι διοίκησης κ.λπ.), δεδομένου ότι θα υπάρξουν πρακτικά προβλήματα τα οποία θα απαιτηθεί να αντιμετωπιστούν (ουρές φοιτητών, καθυστερήσεις, συνωστισμοί κ.λπ.).

3. Προτείνει η φύλαξη να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και τις αναγκαίες αρμοδιότητες, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Η ανάθεση της φύλαξης σε όργανα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν ελέγχονται από αυτήν, θα μπορούσε να αντιβαίνει στον συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου, αλλά κυρίως στην ειδική αποστολή του. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η αντιμετώπιση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει στην αρμόδια δύναμη της πολιτείας.

4. Το Ίδρυμα (και ιδιαίτερα η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) έχει ανάγκη φύλαξης σε εικοσιτετράωρη βάση και προς τούτο απαιτείται η δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης με ικανό αριθμό προσωπικού. Τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης θα αποτελούν βασική συνιστώσα της ακαδημαϊκής ζωής και θα πρέπει να είναι και να αισθάνονται μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία τους έχει αναθέσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Η εν λόγω υπηρεσία θα αποτελεί μονάδα του Πανεπιστημίου και θα υπάγεται στη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο και τον Πρύτανη του Ιδρύματος.

5. Κρίνει ότι διατάξεις πειθαρχικού περιεχομένου δεν έχουν θέση σε νομοσχέδιο περί φύλαξης των ΑΕΙ. Το σχετικό θέμα συνδέεται με το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και θα έπρεπε να ρυθμίζεται εσωτερικά από τα Πανεπιστήμια στη βάση γενικών διατάξεων για τη σύνταξη σχετικών κανονισμών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κατευθύνσεις, αρμοδιότητες και διαδικασίες.

6. Επαναλαμβάνει το αίτημά της για επιπλέον χρηματοδότηση, απαραίτητη για την ενίσχυση των υπαρχουσών υπηρεσιών φύλαξης.

«Ναι» από την ΑΣΟΕΕ 

Υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκε η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο ψήφισμά της, η Σύγκλητος της πρώην ΑΣΟΕΕ, μπορεί να μην αναφέρει επί λέξει την νεοσύστατη Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ), ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων, έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του Ιδρύματος και κινείται προ τη σωστή κατεύθυνση». 

Η απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει τα εξής:

«Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων , στην 8η /14.01.2021 συνεδρίασή της επισημαίνει:

- Τα πολλαπλά φαινόμενα ακραίας βίας και παραβατικότητας που εκδηλώνονται στο χώρο του Δημόσιου Πανεπιστημίου,

- Την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο, εξαιτίας των φαινομένων αυτών που ως αποτέλεσμα έχει να ακυρώνεται η δημοκρατική λειτουργία του και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, να εμπεδώνεται κλίμα ανασφάλειας και φόβου στην πανεπιστημιακή κοινότητα, να αποθαρρύνονται φοιτητές-τριες και προσωπικό, να αφιερωθούν στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο,

- Το ψήφισμα της έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου (2 Νοεμβρίου 2020) με το οποίο το σώμα κάλεσε την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσε στην νομοθέτηση συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της κοινότητας (φοιτητών-τριων διδακτικού και διοικητικού προσωπικού) και της περιουσίας του Ιδρύματος.

ΓΙα όλους αυτούς τους λόγους η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

- κρίνει ότι η επικείμενη νομοκετική ρύθμιση, σχετικά με την ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων, έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του Ιδρύματος και κινείται προ τη σωστή κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων αποτελεί αρμοδιότητα της πολιτείας η οποία και φέρει θεσμικά την ευθύνη θέσπισης και εφαρμογής του νόμου

- θεωρεί επίσης ότι η υφιστάμενη υπηρεσία φύλαξης των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, που τελεί υπό την εποπτεία των πανεπιστημιακών αρχών, θα πρέπει να ενισχυθεί με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και προσωπικό και να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από την πολιτεία». 

Σε πέντε συγκεκριμένα πανεπιστήμια οι αστυνομικοί

Σε συγκεκριμένα πανεπιστημικά ιδρύματα, στα οποία έχει εντοπιστεί πρόβλημα θα βρίσκονται οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί φρουροί, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA