Μενού
  • Α-
  • Α+

Την Τετάρτη το βράδυ θα συμβεί στον ουρανό ένα σπάνιο αστρονομικό υπερθέαμα. Η ιδιαίτερη αστρονομική συγκυρία του Μαΐου θα προκύψει από την έκλειψη της Σελήνης σε συνδυασμό με το ματωμένο φεγγάρι.

Διαβάστε ακόμη: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος και πιο μακρινός σπειροειδής γαλαξίας - Ενθουσιάστηκαν οι αστρονόμοι

Η πανσέληνος φτάνει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου, αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Η υπερ-πανσέληνος είναι η δεύτερη του 2021, η οποία παίρνει το όνομά της από τον συνδυασμό των φαινομένων της πανσελήνου και της κοντινότερης απόστασης μεταξύ Σελήνης-Γης.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.