Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση καθώς από το Σάββατο, 12 Ιουνίου, θα υπάρξει νέα χαλάρωση στα μέτρα που έχουν παρθεί για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορονοϊού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τα καταστήματα θα μπορούν να παίζουν μουσική σε εξωτερικούς χώρους και πλέον θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τη 01:30 το βράδυ, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από εκείνη την ώρα. Από την 1η Ιουλίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα σταματήσει να ισχύει. 

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής:

  • Από το Σάββατο, 12 Ιουνίου, επιστρέφει η μουσική σε μπαρ και εστιατόρια στους εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε δεύτερη παράβαση.
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου παρατείνεται κατά μία ώρα το ωράριο κυκλοφορίας με την απαγόρευση να αρχίζει πλέον στη 01:30 μέχρι τις 05:00. Πρόκειται για την τελευταία αναπροσαρμογή που γίνεται καθώς από την 1η Ιουλίου, αίρεται εντελώς η απαγόρευση κυκλοφορίας, με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Από 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες θεάματος-ακροάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% όταν το θέατρο είναι μέχρι 5.000 θέσεις χωρητικότητας, σε 65% όταν είναι έως 15.000 και όταν είναι πλέον των 15 χιλ. θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα με υποχρεωτική μάσκα για όλους (σε κάθε περίπτωση).
  • Από 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων και των κέντρων δια βίου μάθησης των ΑΕΙ.
  • Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, θα επιτρέπεται ταυτόχρονα η παρουσία τεσσάρων (4) πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
  • Από 1η Ιουλίου, το όριο για υπηρεσίες catering/δεξιώσεων αυξάνεται από 100 σε 300 άτομα. Εμποροπανηγύρεις: Επανέναρξή τους σε περιφερειακές ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, θα ξεπερνά το 50%.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Επειτα από αυτές τις ανακοινώσεις σε πολλούς καταστηματάρχες δημιουργήθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, και ειδικότερα όταν θα περάσουν τα μεσάνυχτα που θα αλλάξει η ημερομηνία και για τον τρόπο με τον οποίο θα παίξουν μουσική. Μιλώντας στο Reader.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς,έδωσε διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από τις 06:00 του Σαββάτου. 

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα παίζουν τα καταστήματα μουσική (επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και τα περισσότερα ηχοσυστήματα βρίσκονται στο εσωτερικό), απάντησε: «Οι καταστηματάρχες θα παίζουν μουσική όπως έπαιζαν πάντα, αρκεί οι πελάτες να είναι καθήμενοι και έξω από το κατάστημα». Όπως ανέφερε, μάλιστα, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για κάτι παραπάνω.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ξεκαθάρισε ότι το μέτρο της μουσικής, όπως και η επέκταση κυκλοφορίας μέχρι τη 01:30 θα αρχίσει να ισχύει από τις 06:00 του Σαββάτου, καθώς αυτό αναφέρει η ΚΥΑ που έχει εκδοθεί. Επομένως, τα μπαρ και τα καφέ σήμερα, Παρασκευή, θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 00:30, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες και οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο 12 Ιουνίου στις 06:00 το πρωί.