Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μια νέα ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος αποδεικνύει γιατί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και στη μετάλλαξη Δέλτα. Τα στοιχεία που αξιοποιηθεί και παρουσιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος είναι από το Ισραήλ, όπου παρά την εντυπωσιακή πρόοδο στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, έχει εμφανιστεί ένα νέο κύμα της πανδημίας. Τα νέα κρούσματα είναι σχεδόν όλα από την μετάλλαξη Δέλτα.

Ενώ όμως στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού, τα σοβαρά περιστατικά ήταν της τάξης του 2,5% του συνόλου των ασθενών, σήμερα - εξαιτίας του γεγονότος ότι το 60% των κατοίκων του Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση - τα σοβαρά περιστατικά έχουν μειωθεί στο 0,5%.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους - Στο τραπέζι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Συμπέρασμα: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν με τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά θα νοσήσουν ελαφριά. Συνεπώς, συμπληρώνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ας σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε… και ας προσπαθήσουμε να πείσουμε και όσους διστάζουν ή φοβούνται.

Η ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου

Περίπου το 60% του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου της Pfizer και πρωτοπορώντας στους μαζικούς εμβολιασμούς είχαν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε μονοψήφιο αριθμό, ήδη από τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, από τις 6 Ιουνίου, και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν στα χέρα τους, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της ήπιας συμπτωματικής νόσου είχε μειωθεί μεν, αλλά το εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας από τον κορονοϊό. Η πτώση αυτή βέβαια συνέπεσε με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και με τη άρση των περιορισμών στο Ισραήλ.

Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Eran Segal, από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά στο Ισραήλ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα μόλυνσης.

Oι Times of Israel αναφέρουν πως σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ ανήκει σε λοίμωξη που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως το 2,5% όλων των ατόμων που επιβεβαιώθηκε πως κόλλησαν COVID-19 αρρώστησαν σοβαρά κατά τα προηγούμενα κύματα (20-30 άτομα ανά 1.000 περιπτώσεις).

Σε αυτό το κύμα όμως στο Ισραήλ, μόνο 3-5 άτομα ανά 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθένησαν σοβαρά, ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 0,5% δηλαδή. Τα εμβόλια τους προστατεύουν επαρκώς λοιπόν και από την παραλλαγή Δέλτα. Και αυτά είναι πραγματικά δεδομένα: τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε εμβολιασμένους ανθρώπους που δεν νοσούν σοβαρά ακόμα και αν κολλήσουν. Τα εμβόλια δουλεύουν. Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους μπορούμε να προστατευτούν από τον ιό.