Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση και ψυχαγωγία και το διαχωρισμό των χώρων σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτούς, με αυστηρά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που δεν θα τηρούν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Κάνουν μόδα τα θετικά self test μετά το ξεφάντωμα - Αδιανόητες αναρτήσεις στα social media

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ο διαχωρισμός των καταστημάτων να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου ωστόσο δεν αποκλείεται ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού να μετατεθεί για πέντε με δέκα ημέρες αργότερα, στα τέλη του μήνα. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν ως αμιγείς ή μικτοί χώροι. Εάν δεν το κάνουν θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Στην κυβέρνηση σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ, είναι αποφασισμένοι να τηρηθούν αυτά τα μέτρα και έτσι προβλέπονται αυστηρά και σουχτερά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ, τα οποία θα επιβάλλονται εφόσον κάποιος χώρος δεν τηρεί την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες. Η διακύμανση των συγκεκριμένων προστίμων θα γίνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης. Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Πρόστιμα και για τους πελάτες

  • Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο, το οποία δεν θα συνάδει με βάση τα πρωτόκολλα το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, πέραν και των όποιων ποινικών ευθυνών θα προκύψουν.
  • Επιπλέον εάν μπει ένας τέτοιος πελάτης σε κάποιο μαγαζί προβλέπεται επιπλέον πρόστιμο 1.500 ευρώ για τον επιχειρηματία.

Η διαδικασία ελέγχου των εγγράφων

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα barcode των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

  • Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό
  • Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού
  • Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Πώς θα ενημερώνονται οι πελάτες για το διαχωρισμό των καταστημάτων

Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr και πληκτρολογώντας το όνομα του καταστήματος να ενημερωθούν εάν αυτό το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας.

Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα ανωτέρω μέτρα.