Μενού
  • Α-
  • Α+

Γονείς αρνητές του κορονοϊού υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών τους επιλέγοντας να μην τα στέλνουν στο σχολείο με αποτέλεσμα να μένουν στην ίδια τάξη από απουσίες την ίδια στιγμή, που κάνουν αγωγές στους καθηγητές τους ζητώντας μεγάλα ποσά επειδή εφαρμόζουν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας! Δεν πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, που ενδεχόμενα θα κληθεί θα διαχειριστεί το υπουργείο Παιδείας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά για μία ιδιαίτερα ανησυχητική πραγματικότητα, που προκαλεί ήδη προβληματισμό.

Διαβάστε ακόμη: Μύκονος: Στο παρά πέντε η απόφαση για άρση ή συνέχιση των μέτρων - Τα δεδομένα

Οι αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας, που διακινήθηκαν και οι ιδεοληψίες, που αναπτύχθηκαν μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, εξελίσσονται σε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, που έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στη δημόσια υγεία αλλά, όπως αποδεικνύεται, και στη δημόσια εκπαίδευση. Τα όσα πραγματικά απίστευτα κάνουν το γύρο του διαδικτύου για τον ιό, τις μάσκες, τα τεστ και φυσικά τα εμβόλια, οδήγησαν πολλούς γονείς στην απόφαση να στερήσουν από τα παιδιά τους την εκπαίδευση απομακρύνοντας τα από τις σχολικές αίθουσες. Και αν για την πράξη τους αυτή, φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν κάποια συνέπεια, παρά το ότι η εκπαίδευση στην χώρα μας είναι υποχρεωτική μέχρι και το Γυμνάσιο, ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθούν δάσκαλοι και καθηγητές απολογούμενοι γιατί ακολούθησαν κατά γράμμα τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας με τα μέτρα για τον κορονοϊό. Με δεδομένο ότι η ασφαλής επάνοδος των μαθητών στα θρανία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, δεν είναι λίγοι αυτοί, που εκφράζουν τον φόβο ότι εάν δεν υπάρξει άμεση θεσμική αντιμετώπιση αυτών των τραγελαφικών καταστάσεων μπορεί να αποκτήσουν μαζικά χαρακτηριστικά δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων 3 μαθητές έμειναν στην ίδια τάξη

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στο 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων- Ζωσιμαία Σχολή, όπου του πρώτο κουδούνι το Σεπτέμβριο θα βρει 3 μαθητές του στην ίδια τάξη. Αιτία το γεγονός ότι οι γονείς τους αρνήθηκαν να τους στείλουν στο σχολείο λόγω των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Ο διευθυντής του ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Γιώργος Πλεύρης, μιλώντας στο reader.gr, αναφέρει ότι «στο σχολείο μας συνολικά 3 παιδιά έχασαν τη σχολική χρονιά λόγω ανεπαρκούς φοιτήσεως επειδή οι γονείς τους δεν τα έστελναν στο μάθημα γιατί δεν ήθελαν να φορούν μάσκα και να κάνουν self test. Τα παιδιά αυτά έμειναν στην ίδια τάξη εξαιτίας της ιδεοληψίας των γονιών τους. Μάλιστα, τα δύο εξ αυτών δεν ήρθαν καθόλου στο σχολείο από την αρχή του σχολικού έτους. Μιλάμε για υποχρεωτική εκπαίδευση και οι μαθητές αυτοί έπρεπε να βρίσκονται στις τάξεις τους. Αντιθέτως, αυτό δεν έγινε και στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να είχε παρέμβει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας και το υπουργείο Παιδείας. Σαν διευθυντής και σαν δάσκαλος με απασχολεί η παιδαγωγική διάσταση. Που ήταν αυτά τα 3 ανήλικα παιδάκια όλη την χρονιά; Τι έκαναν;».

Αγωγή 19.000 ευρώ στο διευθυντή του σχολείου για το self test

Η υπόθεση όμως αυτή έχει και μία ακόμα διάσταση, εξίσου σοβαρή. Ο γονιός του ενός μαθητή της A ́ Γυμνασίου, που έχασε τελικά την χρονιά, κατέθεσε αγωγή σε βάρος του διευθυντή και του υποδιευθυντή του σχολείου γιατί δεν του επέτρεψαν την είσοδο χωρίς τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, όπως προβλέπεται. Επικαλούμενος ηθική βλάβη και προσβολή της προσωπικότητας του παιδιού του, λόγω της παραβίασης βασικών όρων του Συντάγματος, κατά τους ισχυρισμούς του, ζητά από το διευθυντή και τον υποδιευθυντή να του καταβάλουν το ποσό των 19.000 ευρώ έκαστος.

Οπως σημειώνει ο κ. Πλεύρης, «έκανα το αυτονόητο. Αυτό ακριβώς, που ανέφερε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Για να προστατευθούμε όλοι και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τον κορονοϊό. Κάλεσα τους γονείς, που δεν ήθελαν να κάνουν το τεστ στα παιδιά τους, να μιλήσουμε. Ο συγκεκριμένος γονιός όμως ήταν ανένδοτος. Δεν ήθελε να στείλει το παιδί του στο σχολείο επ'ουδενί επικαλούμενος κωμικοτραγικά επιχειρήματα, ότι δηλαδή το self test αποτελεί ιατρική πράξη και ότι περιέχει μέσα κάποιες ουσίες». Ο συγκεκριμένος μαθητής θα χρειαστεί να επαναλάβει την τάξη καθώς συμπλήρωσε 200 απουσίες όταν το όριο είναι 114, αφού από την επαναλειτουργία του στις 10 Μαΐου μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν πήγε καθόλου στο σχολείο. «Το παιδί αυτό αποκλείεται λόγω ανεπαρκούς φοιτήσεως. Οπότε θα αναγκαστεί του χρόνου να πάει στην ίδια τάξη.

Παράλληλα ο πατέρας του έστειλε μία αγωγή σε εμένα και στον υποδιευθυντή του σχολείου ζητώντας 19.000 ευρώ από τον καθένα μας επειδή ισχυρίζεται ότι προσβάλαμε την προσωπικότητα του παιδιού του. Από την μία μεριά πλευρά αυτή η ιστορία είναι κωμική αλλά από την άλλη είναι τραγική γιατί το παιδί θα πρέπει να ξαναφοιτήσει στην ίδια τάξη και εμείς αναγκαστικά πρέπει να τρέχουμε όλο το καλοκαίρι να βρούμε δικηγόρο και να συγκεντρώσουμε τα σχετικά έγγραφα για να τα καταθέσουμε μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, που λήγει η προθεσμία, που έχουμε», επισημαίνει ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων-Ζωσιμαία Σχολή.

Ζητείται παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας

Για το θέμα αυτό η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων με έγγραφό της ζητά την παρέμβαση της ΟΛΜΕ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ώστε να εκδοθούν άμεσα οι αποφάσεις, που αφορούν στην νομική υποστήριξη των εκπαιδευτικών. Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με το υπουργείο Παιδείας να καλείται να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης, μιλώντας στο reader.gr, υπογραμμίζει ότι « η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Όποιος δεν φοράει μάσκα ή δεν κάνει self test δεν μπαίνει στο σχολείο. Αυτό εφάρμοσαν ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων». Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο διευθυντής του σχολείου, «αυτή τη στιγμή νομική ή οικονομική συμπαράσταση δεν υφίσταται. Αναγκαστικά τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Πρέπει να βρούμε δικηγόρο, να πληρώσουμε δικόγραφα, αμοιβές, παράβολα. Φανταστείτε να είχαμε 10 αγωγές, που γονείς αρνητές να μας κατηγορούν και εμείς να πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας επειδή κάναμε το αυτονόητο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.