Μενού
  • Α-
  • Α+

«Στο τέλος όλος ο κόσμος θα κάνει τρίτη δόση του εμβολίου», δήλωσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής. «Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά, έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν ή να κολλήσουν. Τα άτομα που έχουν καρδιολογικό πρόβλημα θα νοσήσουν βαρύτερα και πιθανώς να έχουν μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης κατά του κορονοϊού

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ερχεται το χάπι που αλλάζει τα δεδομένα και μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου

Με την τρίτη δόση, πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα ηλικιωμένα άτομα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορονοϊό. Παράλληλα τόνισε ότι συνιστάται ο εμβολιασμός με τρίτη δόση, πριν από εγχείρηση, ειδικά αν έχουν περάσει και 8 μήνες από τον εμβολιασμό. «Η τρίτη δόση σώζει ζωές, καθώς τα αντισώματα σε πολύ κόσμο πέφτουν γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπορούμε να κάνουμε τρίτη δόση και αντιγριπικό εμβόλιο ακόμα και την ίδια μέρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αναλόγως με το πρόγραμμα του καθενός και όπως το συζητήσει με τον παθολόγο του ανέφερε. «Η τρίτη δόση αναλόγως της ηλικίας είναι σωτήρια για όλο τον κόσμο. Και όσοι είναι σε αιμοκάθαρση κάνουν τρίτη δόση. Και σε κλιμακτήριο κάνουμε τρίτη δόση» διευκρίνισε. 

Για όσους έκαναν τα δυο εμβόλια και μετά νόσησαν η επιδημιολόγος σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι πως δεν χρειάζεται τρίτη δόση, γιατί η νόσος βοηθάει πολύ στο να αυξήσεις την αντισωματική σου απάντηση. «Τουλάχιστον ας περάσουν 6 μήνες από τη νόσηση για να δούμε τα αντισώματα αν χρειάζεται. Δεν μπορεί να σου κάνει κάτι κακό, αλλά μπορεί να μην είναι ακριβώς χρήσιμο».