Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στις 15:00 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, με τα οποία θα μπει τέλος στα μίνι lockdown. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον στις κόκκινες περιοχές δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για μίνι lockdown, οπότε οι απαγορεύσεις για μουσική και μη κυκλοφορία από τις 01:00 έως τις 06:00, δεν θα τίθενται σε εφαρμογή.

Αντίθετα αναμένεται να παραμείνουν τα μέτρα που ισχύουν για τους μεικτούς χώρους. Στόχος των Αρχών είναι η πανδημία να γίνει μέρος της καθημερινής κανονικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τις 10:00 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων, η Kυβέρνηση προτίθεται να δώσει το «πράσινο φως» για ελεύθερη χρήση της μουσικής και παρουσία όρθιων θαμώνων αλλά και να «ανοίξει» το χορό στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση και μάλιστα ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται η εκάστοτε περιοχή, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες από Covid-19.

Το νέο καθεστώς θα αφορά συναυλίες, παραστάσεις, δεξιώσεις γάμων, βαπτίσεων και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες θα μπορούν να διεξάγονται ελεύθερα για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.

Πλεύρης: Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κορονοϊός

Ο υπουργός Υγείας μίλησε στο Open TV για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν και τα προνόμια για τους εμβολιασμένους. Δήλωσε πως εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κορονοϊός και πως θα δοθούν περισσότερες ελευθερίες σε χώρους που έχουν μικρότερη επικινδυνότητα. Ακόμα, ανέφερε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Με το σχεδόν 30% του ενήλικου πληθυσμού να παραμένει ανεμβολίαστο έναντι της της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και τους ρυθμούς των εμβολιασμών να βρίσκονται σταθερά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, η Πολιτεία επιχειρεί να βάλει «φρένο» στους επαναλαμβανόμενους περιορισμούς, αίροντάς τους οριζόντια σε χώρους όπου βρίσκονται αμιγώς άτομα ανοσοποιημένα.

«Εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας. Σε χώρους μεικτούς, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία -και όχι τιμωρητικά- όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τη Δευτέρα, προαναγγέλλοντας το νέο πλαίσιο.