Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέτρα για την προστασία των πολιτών από την κακοκαιρία «Μπάλλος» αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το βράδυ της Πέμπτης (14 Οκτωβρίου). Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είπε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού και πως όλα τα μέτρα είναι προληπτικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό και την παραλιακή από τη 1 έως τις 8 το πρωί της Παρασκευής, 15 Οκτωβρίου. Κλειστές, επίσης, θα είναι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, ενώ ενθαρρύνεται η τηλεργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά τα μέτρα για την κακοκαιρία «Μπάλλος»:

  1. Μία με οκτώ προληπτική απαγόρευση διέλευσης όλων των ΙΧ οχημάτων σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί ανάλογα με την ένταση του φαινομένου και σε συνεννόηση με την Τροχαία θα δίνονται οδηγίες.
  2. Κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  3. Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική
  4. Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία, καθώς και σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.
  5. Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑΜΕΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία.
  6. Αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη θα υπάρξει επικίνδυνη επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από τις 3 ως τις 6 το πρωί τα οποία θα συνεχίσουν και θα επηρεάσουν Εύβοια και Χαλκιδική και από αύριο (15/10) υπάρχει ενδεχόμενο να χτυπήσει νησιά του Αιγαίου και άλλες περιοχές.

Οι ανακοινώσεις:

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

H πρόγνωση του καιρού

Οι μετεωρολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα φαινόμενα που θα εμφανιστούν στη χώρα και κάνουν λόγο για έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις.  «Πολύ έντονες βροχές για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και δεν θα υπάρξει καμία περιοχή της χώρας που έστω και λίγο δε θα βρέξει», ανέφερε ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος. «Μέσα σε 6 ώρες σημειώθηκε το 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης για την περιοχή της Αττικής», υπογράμμισε. «Το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο και η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι και αύριο το βράδυ τουλάχιστον», τόνισε ο κ. Καλλιάνος. Η Χαλκιδική θα βρεθεί στο κέντρο της κακοκαιρία τις επόμενες ώρες. Παράλληλα όπως τόνισε «σε λιγότερο από πέντε ώρες στην Αττική έπεσαν 70 χιλιοστά βροχής», σημείωσε ο κ. Καλλιάνος.

Και ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για την κακοκαιρία «Μπάλλος» στο STAR, λέγοντας ότι η δεύτερη θα είναι και η κυριότερη διαταραχή. «Μεγάλα ύψη βροχής η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, αλλά και το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο». Ενώ το κύμα της κακοκαιρία εκτίμησε ότι θα περάσει από όλη τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, που έκανε εξ αρχής την πρόβλεψη για εντονότατα φαινόμενα ανέφερε στην πρόγνωσή του στο Open: «To επόμενο 48ωρο θα υπάρξει μετατόπιση των φαινομένων από το νοτιοδυτικά στα ανατολικά με μεγάλα ύψη βροχής. θα πέσει δηλαδή πολύ νερό. Θα ξεκινήσουν από το Ιόνιο, όμως θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές στα ανατολικά. Θα πέσει και η θερμοκρασία. Οι πιο δύσκολες ώρες θα είναι από το βράδυ μέχρι το Σάββατο το πρωί». 

  • Live η εξέλιξη του καιρού