Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοίγει την Παρασκευή στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για τη χορήγηση δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα, Μάριου Θεμιστοκλέους, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση στις 5 Νοεμβρίου με την προϋπόθεση να έχουν περάσει δυο μήνες από την αρχική ανοσοποίηση.

Επίσης όπως έγινε γνωστό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση είτε με το Johnson & Johnson που έγινε ο αρχικός εμβολιασμός είτε με εμβόλιο mRΝΑ (δηλαδή Pfizer ή Moderna), ενώ δεν θα υπάρχει ηλικιακό κριτήριο.

Θεοδωρίδου: Σε πόσους βαθμούς Κελσίου είναι πιο μεταδοτικός ο κορονοϊός

Στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό μίλησε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία όπως είπε Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα. Τόνισε επίσης ότι στους 6 βαθμούς Κελσίου έχει αποδειχθεί ότι διατηρείται 10 φορές περισσότερο ο κορονοϊός από ότι όταν επικρατεί ζέστη.

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της covid-19, είπε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% η συνλοίμωξη γρίπης και covid-19, σύμφωνα με μελέτη από την Μ. Βρετανία. Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δόσεις. Αναφερόμενη δε στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους, περίπου 5.000, σε παχύσαρκους περίπου 4.000 και σε υγειονομικούς περίπου 20.000, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.