Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντική από κάθε άποψη είναι η σημερινή για την Ελληνική Αστυνομία η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι πως 7 άνδρες της θα παρουσιαστούν ενώπιον του τακτικού ανακριτή Πειραιά για να απολογηθούν για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα. Παράλληλα, υπάρχει και το μέτωπο στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. με τις αποκαλύψεις για το τι έγινε εκείνο το βράδυ να προκαλούν (τουλάχιστον) προβληματισμό. Επιπλέον, υπάρχει και γενικός συναγερμός υπό τον φόβο επεισοδίων από Ρομά, την ώρα που για διάφορους λόγους έχει αυξηθεί η ένταση στο κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα, λοιπόν, οι 7 αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. Θα περάσουν το κατώφλι του τακτικού ανακριτή Πειραιά για να απολογηθούν και να δώσουν τη δική τους εξήγηση για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο τον 20χρονο Ρομά στο Πέραμα. Από αυτά που θα πουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το αν θα προφυλακιστούν ή όχι.

Μια πρώτη αίσθηση του τι θα ειπωθεί ενώπιον του ανακριτή, ωστόσο, έχουμε ήδη πάρει από τις αποκαλυπτικές είναι οι καταθέσεις για την καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα που έδωσαν οι 7 αστυνομικοί, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, συνολικά 10 ήταν οι ένστολοι που πήραν μέρος στη συμπλοκή στο Πέραμα, οι τρεις από τους οποίους δεν πυροβόλησαν. Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για δύο ομάδες ΔΙΑΣ, αποτελούμενες η κάθε μία από δύο μηχανές με δύο επιβαίνοντες, καθώς και τη μηχανή του υπαστυνόμου με τον οδηγό του. Με βάση τις καταθέσεις που δίνουν οι 7 κατηγορούμενοι αστυνομικοί που πυροβόλησαν, όλες καταλήγουν ότι ο μοναδικός στόχος που είχαν οι επιβαίνοντες στο καταδιωκόμενο όχημα ήταν να διαφύγουν ακόμη και σκοτώνοντάς τους.

Εσωστρέφεια από τις διαρροές των ηχητικών

Την ίδια ώρα, εσωστρέφεια και γκρίνια έχει προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. η διαρροή των ηχητικών καταγραφών από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης τα κρίσιμα λεπτά της καταδίωξης του κλεμμένου λευκού οχήματος και μέχρι τη στιγμή που η ΓΑΔΑ ενημερώνεται για τους πυροβολισμούς στο Πέραμα. Πρόκειται για μία διαρροή που σύμφωνα με πληροφορίες έχει «ενοχλήσει» τους υψηλά ιστάμενους της Κατεχάκη, γιατί δίνει την εντύπωση ότι έγινε με πρόθεση να φανεί ότι την αποκλειστική ευθύνη για όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την έχουν οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο πεδίο. Ακόμη και ο υπαστυνόμος που μετείχε στην καταδίωξη και φαίνεται να άνοιξε πρώτος πυρ, δεν είναι παρά ένας κατώτερος αξιωματικός.

Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι -ανώτεροι και ανώτατοι- αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» ενόψει των αποτελεσμάτων της έρευνας που διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ως πολιτικός προϊστάμενος του Σώματος απ' αυτούς που έχουν γνώση των επιχειρησιακών πρακτικών. Μάλιστα, ανάλογα του τι θα προκύψει από την έρευνα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών, αρκετά πριν τις τακτικές κρίσεις του Ιανουαρίου.

Συναγερμός για επιθέσεις εκδίκησης

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν σήμερα, ειδικά σε περίπτωση μη προφυλάκισης, καθώς ήδη έχουν προηγηθεί πολλά επεισόδια. Έτσι έχουν δοθεί σαφείς εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας σε όλους τους αστυνομικούς και ειδικά σε αυτούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ έχει δοθεί εντολή να φυλάσσονται και να γίνουν πολλές περιπολίες γύρω από αστυνομικά τμήματα και αστυνομικούς στόχους. Επίσης, έχει δοθεί εντολής στις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της Ελλάδας, να μην κλείσει δρόμος ή οδικός κόμβος από διαμαρτυρία συγκεντρωμένων.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα «διπλό μέτωπο» καθώς πέρα από τους Ρομά, τις τελευταίες ημέρες (με αποκορύφωμα τη χθεσινή) υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ένταση και στο κέντρο της με ομάδες αντιεξουσιαστών να πραγματοποιούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Η ανησυχία που υπάρχει είναι μήπως χρειαστεί οι αστυνομικοί να πρέπει να ενεργήσουν σε διαφορετικά μέτωπα ταυτόχρονα.