Μενού
  • Α-
  • Α+

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με την οποία καλούνται όλοι οι πιστοί και ο κλήρος, «να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφού έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr). Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προτρέπει ξανά τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κ.λπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid test ή pcr). 

Ωστόσο, πριν δοθεί στη δημοσιότητα η εγκύκλιος, υπήρξε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ώστε να προσέρχονται οι πιστοί με rapid test στους ιερούς ναούς. Η μη πρόβλεψη rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες, στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, είχε φέρει αναταράξεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητήσει μια στρατηγική εξόδου από αυτή την κατάσταση. 

Το θέμα συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου. Αμέσως μετά, γύρω στις 9.30, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης,  ανέλαβε να επικοινωνήσει με την Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα ήταν ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Η ενεργοποίηση της Αρχιεπισκοπής ήταν σημαντική και κάπως έτσι, στις 13:00, εξεδόθη η εγκύκλιος από τον Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, έστω και αν η Σύνοδος είχε συνεδριάσει χθες χωρίς να θίξει το ζήτημα.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έχει μιλήσει ανοιχτά για την αξία του εμβολιασμού. Κι αυτό φαίνεται για μία ακόμη φορά από την εγκύκλιο που ανακοινώθηκε.