Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η κυβέρνηση παίρνει αυστηρά μέτρα για τους αρνητές γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα σχολεία, πέντε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δύο νηπιαγωγείου και 3 δημοτικού ), παιδιά τεσσάρων οικογενειών της περιοχής Αλεξανδρούπολης, δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς λόγω της άρνησης των γονέων τους να υποβάλλονται τα παιδιά τους σε self test ή να φορούν μάσκα.

Διαβάστε ακόμη: Πάτρα-καταγγελία: Εδωσε 650 ευρώ σε γιατρό κι έκανε 4 εμβόλια σε μπουφάν!

«Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν ενημερωθεί και οι εισαγγελικές Αρχές, που επιλαμβάνονται του θέματος, ενώ, παράλληλα, γίνονται προσπάθειες και σε υπηρεσιακό επίπεδο, να μεταπειστούν και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), Κωνσταντίνος Μπαντίκος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένοι γονείς δεν έχουν προσκομίσει κάποιο έγγραφο από δημόσιο φορέα υγείας που να πιστοποιεί ότι για λόγους υγείας των παιδιών τους αρνούνται τα tests ή τις μάσκες».

Και συμπλήρωσε πως εάν συνέτρεχαν τέτοιοι λόγοι, «οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις».

Συνολικά για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ανέφερε πως δεν ξεπερνούν τους 25 οι μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω άρνησης των γονέων τους, «ανάμεσά τους και μαθητές Λυκείου, για τους οποίους όμως δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα, αφού οι λυκειακές τάξεις δεν εμπίπτουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, άρα μπορούν και να μη συνεχίσουν το σχολείο».

Πέντε παιδιά στην Αλεξανδρούπολη δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω άρνησης γονέων να φορούν μάσκα ή να κάνουν self test Πέντε...

Posted by ΕΡΤ Ορεστιάδας on Monday, December 6, 2021

Οι αρνητές γονείς θα λογοδοτούν πλέον στην δικαιοσύνη

Υστερα από τις πρώτες δικογραφίες, τις πρώτες συλλήψεις και τις πρώτες δίκες έρχεται η πολιτεία να ενισχύσει το νομικό της «οπλοστάσιο» απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Χθες, νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης φέρνει προ των ευθυνών τους γονείς και κηδεμόνες που κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή. Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 31/3/2022 η προθεσμία για την μετατροπή των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1 και 2 σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης βάσει του ν. 4763/2020.

Πρακτικά η ρύθμιση έρχεται να καλύψει το κενό που δημιούργησε η κατάργηση των πταισμάτων από τον Ποινικό Κώδικα με τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που οδήγησε σε κατάργηση και της ποινικής ευθύνης των γονέων που παραλείπουν να εγγραφούν και να επιβλέψουν τη φοίτηση των μαθητών μέχρι το Γυμνάσιο, μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης μέχρι τότε.