Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρεμιέρα έκανε το πρωί της Παρασκευής η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών. Από το πρωί πολλοί γονείς σπεύδουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους ώστε να θωρακιστούν απέναντι στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ανταπόκριση είναι μεγάλη ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Πάτρας και του Ηρακλείου όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κινητικότητα για τον προγραμματισμό ραντεβού. Παρά το κλίμα αμφιβολίας που υπήρξε σε πολλούς γονείς για το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, φαίνεται πως μεγάλο ποσοστό ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχουν «κλείσει» ραντεβού μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου.

«Ο εμβολιασμός τους πρωτίστως θα προστατεύσει τα ίδια, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα», έχει σημειώσει η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, εκείνα που πηγαίνουν δηλαδή στο Δημοτικό Σχολείο θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι. Το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων. Πλέον πρόσβαση στα εμβόλια έχουν όλοι οι ανήλικοι από την ηλικία των 5 ετών.

Η διαδικασία για ραντεβού

Τα ραντεβού θα «κλείνονται» από τους γονείς με τη χρήση του ΑΜΚΑ των παιδιών, ενώ σε περίπτωση που εμβολιαστούν από ιδιώτη παιδίατρο, αυτός θα είναι υπεύθυνος και για την καταχώριση του εμβολιασμού, ώστε να εκδοθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Οι γονείς θα πρέπει να μπουν με τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και εκεί θα βρουν τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους που έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσουν πέρα από τα στοιχεία του παιδιού, το κινητό τους τηλέφωνο αλλά και τον ταχυδρομικό κώδικα, ώστε να γίνει η αναζήτηση εμβολιαστικού κέντρου.

Εμβολιασμός 5 -11: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Άνοιξε από σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών κατά της COVID-19. Οι γονείς μπορούν να κλείσουν άμεσα το ραντεβού για τα παιδιά τους, προστατεύοντας πρώτα από όλα τα ίδια και ενισχύοντας τη θωράκιση του σχολικού περιβάλλοντος. Οι εμβολιασμοί αυτής της ηλικιακής ομάδας ξεκινούν την Τετάρτη 15/12. 

Με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 5-11 κατά της νόσου του κορωνοϊού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 14/12 στις 5 το απόγευμα.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα. Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Τα ερωτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από σήμερα, Παρασκευή 10/12, ως και τη Δευτέρα 13/12, στη φόρμα https://forms.gle/5aVjjXPxYVSUUeUr8.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, από το κανάλι του Υ.ΠΑΙ.Θ. στο YouTube στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCYAzzqiqb2347rjG_dVCtxg και από το λογαριασμό του ΥΠΑΙΘ στο Facebook: https://www.facebook.com/MinEduGR.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα δικά τους ερωτήματα στις ειδικούς και να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή ενημέρωση για τη σημασία της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Τα εμβολιαστικά σημεία

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, η χορήγηση των εμβολίων στα παιδιά θα γίνεται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ) και σε Νοσοκομεία, ενώ σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Όπως έχει κάνει γνωστό ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν οι «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε και με την πρώτη και τη δεύτερη δόση στους ενήλικες.

Δυνατότητα χορήγησης του εμβολίου δίνεται και στους ιδιώτες παιδιάτρους που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ωστόσο, για να μην υπάρξει απώλεια δόσεων, θα πρέπει να ομαδοποιούν τα ραντεβού τους, δεδομένου ότι τα φιαλίδια είναι διαφορετικά για τα παιδιά, με κάθε ένα από αυτά να αντιστοιχεί σε 10 δόσεις, οι οποίες πρέπει να χορηγηθούν εντός 12 ωρών.

Μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι, οι οποίοι έχουν διενεργήσει περίπου 500 εμβολιασμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA