Μενού
  • Α-
  • Α+

Οργή προκαλούν οι εικόνες ντροπής από το «καταφύγιο» ζώων που διατηρεί ο δήμος Ζηρού στην Πρέβεζα με αδέσποτους σκύλους να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα οι φιλοζωικές οργανώσεις «Α little shelter» και «Dogs’ Voice», κατέθεσαν μηνυτήριες αναφορές εναντίον του Δήμου Ζηρού, ενώ οργάνωσαν μια επιχείρηση διάσωσης, για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα ζώα.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον - Τζανάκης: Εως και 3.500 κρούσματα στην Ελλάδα μέχρι τα Φώτα - Πάντα στο τραπέζι το lockdown

Στις εικόνες που έχουν έρθει στο «φως» της δημοσιότητας, υποσιτισμένα και άρρωστα ζώα φαίνονταν να διαμένουν σε παραπήγματα φτιαγμένα με παλέτες, τα οποία είχαν καλυφθεί με νάιλον για προστασία από τη βροχή. Μέχρι στιγμής αρκετά από τα ζώα που βρίσκονταν στο «καταφύγιο» έχουν μεταφερθεί σε προσωρινή δομή που στήθηκε στον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο και λαμβάνουν φαγητό, φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε εθελοντές για καθαριότητα, σίτιση και προαυλισμό γι’ αυτό οι δύο φιλοζωικές καλούν όποιον το επιθυμεί να επισκεφθεί τη δομή για να συνδράμουν. Στο πλευρό των «Dogs’ Voice» και «A little shelter» βρίσκεται επίσης η ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος), που έχει ήδη ξεκινήσει αξιολόγηση των ζώων, αιμοληψίες και πλήρη καταγραφή του ιατρικού ιστορικού. Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA οι κ.κ. Χρήστος Γκάρτζιος, αντιδήμαρχος Ζηρού και κτηνίατρος, και Έλενα Δέδε, ιδρύτρια του «Dogs’ Voice».

«Παρατούσαν τα σκυλιά εκεί και το πρόβλημα έγινε μη διαχειρίσιμο»

«Οι εικόνες δεν ήταν όμορφες, δεν είμαστε χαρούμενοι για όσα συνέβησαν, αλλά ίσως αδικούν την όποια προσπάθεια έγινε από το φιλοζωικό σωματείο του δήμου Ζηρού και το δήμο. Ο δήμος Ζηρού δεν έχει επίσημο δημοτικό καταφύγιο. Ο χώρος που βλέπουμε στα πλάνα είναι δημοτική έκταση, ένα χωράφι που πριν από τρία χρόνια παραχωρήθηκε σε μια επίσημη φιλοζωική του δήμου μας, ώστε κάποια σκυλιά που ήταν αδέσποτα ή άρρωστα και δεν βρισκόταν κάποιος να τα υιοθετήσει να μπουν σε αυτό το χώρο. Τα πηγαίναμε πρώτα στον κτηνίατρο», είπε ο κ. Γκάρτζιος.

«Ο δήμος το 2021 στείρωσε 65 σκυλιά που υιοθετήθηκαν. Αλλά το πρόβλημα με τα αδέσποτα που υπήρχαν ήταν πολύ μεγάλο, κάποιοι συμπολίτες μας δηλητηρίαζαν σκυλιά και επειδή δεν θέλαμε να συμβαίνει αυτό τοποθετήσαμε εκεί δέκα σκυλιά. Αλλά ο καθένας που δεν ήθελε το κατοικίδιό του πήγαινε και το παρατούσε εκεί, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνει μη διαχειρίσιμο. Περιμέναμε να αναρρώσουν. Όποιο σκυλί υπήρχε ενδιαφέρον να υιοθετηθεί, το στειρώναμε, και μετά πήγαινε για υιοθεσία», συνέχισε ο ίδιος. «Φέτος ως δήμος πήραμε 3.000 ευρώ για τα αδέσποτα, και το κόστος για τα αδέσποτα ήταν 32.000 ευρώ που δώσαμε. Είμαστε ένας αγροτικός δήμος, ημιορεινός και δεν υπάρχουν και ιδιωτικές υποδομές, κτηνιατρικές κλινικές», πρόσθεσε.

«Βρήκαμε 80 σκυλιά σε άθλιες συνθήκες»

«Έχουμε καταθέσει μήνυση και γίνονται προκαταρκτικές ανακρίσεις. Πήραμε 80 ζώα από τα 95 που φιλοξενούνται σε αυτό το χώρο. Ήταν ένα χωράφι, παρατημένο, που λειτουργούσε σαν αποθήκη για αυτά τα ζώα. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Όλα τα ζώα που πήραμε έχουν ψώρα, είναι αστείρωτα, δεν έχουν τσιπ. Τα ζώα εκεί μέσα αναπαράγονταν. Δε ζητάμε θαύματα, αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση. Η κατάσταση είναι συστημική, δεν έγινε ούτε από τον κ. Γκάρτζιο ούτε από τους προκατόχους του», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Δέδε, με τον κ. Γκάρτζιο να απαντάει ότι «Δεν έχουμε διαστροφή να μαζεύουμε τα σκυλιά όλα. Μας το ζητούσε ο κόσμος, γίνονταν καταγγελίες».

«Έχουν ήδη φύγει όλα από τη δομή και φιλοξενούνται σε σπίτια, είναι πολύ καλύτερα από τις θεραπείες τους με πολύ απλές πράξεις, που θα μπορούσε να είχε κάνει και ο δήμος. Μακάρι να μας είχαν καλέσει για βοήθεια. Δεν το έκαναν», τόνισε κλείνοντας η κ. Δέδε.