Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν η εποχή που η χώρα όδευε με βήματα γοργά προς τη δικτατορία. Ο Κωνσταντίνος είχε ουσιαστικά εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρόεδρο της Ένωσης Κέντρου Γεώργιο Παπανδρέου που είχε γίνει πρωθυπουργός με το εντυπωσιακό 53%! Αποστασία, Ιουλιανά και ο δρόμος προς την πολιτική ανωμαλία ορθάνοιχτος και αιματοβαμμένος.

Κάπως έτσι τις πρώτες ημέρες του 1966 ο Παπανδρέου αποφασίζει πως είναι ώρα να κάνει μια πραγματική επίδειξη δύναμης την οποία θα «νιώσει» το Παλάτι. Ανακοινώνει πως θα πάει στον Αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά. Όλοι ξέρουν πως αυτό σημαίνει ότι η θρησκευτική τελετή θα μετατραπεί σε πολιτική συγκέντρωση.

Ο επεισοδιακός εορτασμός των Θεοφανίων στον Πειραιά

Ο Κωνσταντίνος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό χαρακτηρίζει τον κομμουνισμό «μίασμα» και αυτό ξεσηκώνει την Αριστερά που περιμένει μια αφορμή για να βγει στους δρόμους. Η αφορμή αυτή είναι το προσκλητήριο της Ένωσης Κέντρου για μαζική κινητοποίηση στον Πειραιά, μια ημέρα σαν σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων. Κυβέρνηση και Παλάτι αποφασίζουν πως το σωστότερο θα είναι να «μετακομίσουν» την τελετή από το λιμάνι του Πειραιά στο Τουρκολίμανο.

Σύμφωνα με την Ένωση Κέντρου εκείνη την ημέρα συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι πάνω από 200.000 οργισμένοι διαδηλωτές. Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν πως οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τις 50.000, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για λιγότερους από 10.000! Παρών στη συγκέντρωση – εορτασμό και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος έφτασε στον Πειραιά με μια τεράστια αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε από το Καστρί!

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ξεσπούν άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις είναι σώμα με σώμα. Ανάμεσα στους διαδηλωτές που συγκρούονται με τους αστυνομικούς είναι και ο βουλευτής της ΕΔΑ και πρόεδρος της νεολαίας «Λαμπράκη», Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος χτυπιέται βάναυσα. Ο δημοσιογράφος και στιχουργός Φώντας Λάδης στο βιβλίο του «Μίκης Θεοδωράκης: Το χρονικό μιας επανάστασης 1960-1967» (εκδ. Εξάντας) περιγράφει το σκηνικό: «Ένας υπαστυνόμος ούρλιαξε: “Ακούς εκεί να μην πάει κανένας στο βασιλιά και να ‘ρθουν όλοι στον Παπανδρέου και την ΕΔΑ!”. Άρχισε η επίθεση της αστυνομίας. Έπεφταν με λύσσα σ’ όποιον έβρισκαν στο πέρασμά τους. Ρίχτηκαν πάνω στο Μίκη. Τον τραυμάτισαν. Ένας αρχιφύλακας ούρλιαξε με τη σειρά του: Θεοδωράκη, Βούλγαρε»!

Το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σε πεδίο μάχης για ώρες. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν επτά διαδηλωτές, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι, ενώ τρεις συνελήφθησαν. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί.

«Έφτασε η ώρα της Ρωμιοσύνης»

Ο αξέχαστος Μίκης Θεοδωράκης γυρίζει στο σπίτι του με τα ρούχα σκισμένα και μέσα στα αίματα. Προκειμένου να τον δουν έτσι τα μέλη της οικογένειάς του και τρομάξουν τρέχει γρήγορα στο γραφείο του. Εκεί, θυμωμένος και οργισμένος προσπαθεί να βάλει τις σκέψεις του σε μια τάξη.

Τότε είναι η στιγμή που θυμάται πως ο σπουδαίος Γιάννης Ρίτσος του είχε στείλει κάποια αποσπάσματα από τη «Ρωμιοσύνη» προκειμένου να τα μελοποιήσει. Ο Θεοδωράκης τα είχε αφήσει σε ένα συρτάρι αλλά τώρα είχε έρθει η ώρα να τα ανασύρει.

Τα διαβάζει και όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, συνταράσσεται! «Έπιασα στα χέρια μου τα χειρόγραφα και όταν διάβασα το στίχο ‘’αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό’’, είπα πως “έφτασε η ώρα της Ρωμιοσύνης” και έκατσα στο πιάνο».

Παρασυρμένος από το πάθος και την οργή του ο Μίκης Θεοδωράκης δε βγαίνει από το γραφείο του και μέσα στις επόμενες ώρες καταφέρνει αυτό που για κάποιον άλλο θα έμοιαζε αδιανόητο. Μελοποιεί εννέα τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη» τα οποία λίγο καιρό αργότερα τα παραδίδει στο κοινό τραγουδισμένα με συγκλονιστικό τρόπο από τον αξέχαστο «sir» του Ελληνικού τραγουδιού, Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA