Μενού
  • Α-
  • Α+

Ας ξεκινήσουμε από αυτά που είναι δεδομένα γιατί παρακάτω τα πράγματα θα... μπερδευτούν λίγο. Με τον άστοχο όρο «παιδί του σωλήνα» ο Τύπος της εποχής (τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές της επόμενης) περιέγραφε τη γέννηση των παιδιών με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένα θαύμα της ιατρικής που βοήθησε από τότε εκατομμύρια οικογένειες, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν, να αποκτήσουν το δικό τους μωράκι.

Στην Ελλάδα το πρώτο «παιδί του σωλήνα» γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα. Στις 20 Ιανουαρίου του 1982. Σε ότι αφορά, ωστόσο, το φύλο και το όνομα του υπάρχει μια... διχογνωμία.

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα

Αν κάνετε μια σύντομη έρευνα σχετικά με αυτή την κατά τ' άλλα εξαιρετικά χαρμόσυνη είδηση θα βρείτε δυο ονόματα. Το πρώτο είναι Αποστόλης και το δεύτερο είναι Χριστίνα. Αυτά τα δυο παιδάκια «διεκδικούν» την πρωτιά, με την Χριστίνα να συγκεντρώνει τις περισσότερες. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν, ωστόσο, είναι η ημερομηνία. 20 Ιανουαρίου 1982. Το θαύμα είχε πάρει σάρκα και οστά, εκείνη την ημέρα.

Ο Αποστόλης επειδή ήταν όντως ένα θαύμα βαπτίστηκε στην Τήνο αφού η μητέρα του Ελένη Τσιρίγκα, το «είχε τάξει στην Παναγία». Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο Αποστόλης ήταν το πρώτο παιδί στην Ελλάδα και το τρίτο που γεννιόταν στον κόσμο.

Η δεύτερη εκδοχή (και επικρατέστερη) είναι το «πρώτο παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα να ήταν η Χριστίνα. Γεννήθηκε με καισαρική τομή και ήταν το 13ο παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο. Παρών, μάλιστα, στη γέννηση ήταν και ο Πάτρικ Στέπτοου ο βρετανός γυναικολόγος μαιευτήρας που μαζί με τον Νομπελίστα ιατρό Ρόμπερτ Έντουαρντς ανέπτυξε τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο Πάτρικ Στέπτοου, πλαισιωμένος από το επιτελείο των ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τους Αλκ. Κόλλια και Στ. Κτενά, ήταν αυτός που χειρούργησε την ευτυχή μαμά, Στέλλα Ιορδανίδου.

Όποια και από τις δυο εκδοχές κι αν ισχύει, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως εκείνη την ημέρα γεννήθηκε και η ελπίδα για χιλιάδες ζευγάρια στην χώρα μας.

Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να αναφερθεί, πως το πρώτο «μωρό του σωλήνα» γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1978 στο νοσοκομείο Όλνταμ της Αγγλίας, υπό την επίβλεψη και πάλι του Πάτρικ Στέπτοου, η Λουίζ Μπράουν, ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2 κιλών και 600 γραμμαρίων!

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα ωάρια λαμβάνονται από τα ωοθυλάκια, που αναπτύσσονται στις ωοθήκες της γυναίκας, με τη διαδικασία της ωοληψίας. Στο εργαστήριο, έρχονται σε επαφή με τα σπερματοζωάρια, μέσα σε ειδικά δοχεία (τρυβλία) με καλλιεργητικό υλικό, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση. Στη συνέχεια, τα τρυβλία με τα γονιμοποιημένα ωάρια (ζυγώτες) τοποθετούνται σε επωαστικό κλίβανο για 2-6 ημέρες, υπό ειδικές συνθήκες, ώστε τα έμβρυα να διανύσουν τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.

Αντί τα έμβρυα να καταλήξουν στη μήτρα με φυσικό τρόπο (δηλαδή μέσω της σάλπιγγας), μεταφέρονται σ’ αυτήν από τον εξειδικευμένο γυναικολόγο, με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα (κάπως έτσι προέκυψε και το «παιδιά του σωλήνα») μέσα στον οποίο τα έχει τοποθετήσει ο εμβρυολόγος. Τα έμβρυα εμφυτεύονται από μόνα τους στον βλεννογόνο της μήτρας, το ενδομήτριο, όπως και στη φυσιολογική σύλληψη. Εάν υπάρξει εμφύτευση θα υπάρξει και εγκυμοσύνη.

Η ιδιαίτερη περίπτωση του τραγουδιστή Κωνσταντίνου Αργυρού

Τέσσερα χρόνια μετά, το 1986 γεννήθηκαν και τα πρώτη τρίδυμα στην Ελλάδα από εξωσωματική γονιμοποίηση. Ήταν ο Κωνσταντίνος, η Κατερίνα και ο Παύλος. Ο Κωνσταντίνος, μάλιστα, «απασχολεί» ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας καθώς δεν είναι άλλος από τον γνωστό τραγουδιστή Κωνσταντίνο Αργυρό!

«Με τα αδέρφια μου είμαστε τα πρώτα τρίδυμα που έγιναν με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα. Η μητέρα μου τότε είχε πάει και σε εκπομπή της Σεμίνας Διγενή. Αυτό το πράγμα ήταν σωτήριο για οικογένειες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Πόσοι άνθρωποι έχουν έρθει στο καμαρίνι μου και μου έχουν πει ότι χάρη στη μητέρα σου μπορέσαμε και κάναμε οικογένεια. Αυτό πήγε την κοινωνία λίγο πιο μπροστά», είχε πει ο ίδιος ο τραγουδιστής σε παλαιότερη συνέντευξή του!